четвртак, јул 25, 2024

Đilas: Beogradskih izbora 2. juna neće biti

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 4. aprila 2024. (Beta) – Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ocenio je danas da beogradskih izbora 2. juna neće biti, jer to o čemu vlast priča, nisu izbori.

SSP je saopštila da je Đilas za TV N1 naveo da je “Evropa u Rezoluciji Evropskog parlamenta sa 90 odsto glasova ‘Za’ rekla šta misli o tome što se zovu ‘izbori u Srbiji’ ” i da su tu i preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Dodao je da nije moguće prvo raspisati izbore, a tek onda krenuti u primenu preporuka.

Upitan šta znači da izbora neće biti, rekao je da to znači da za opoziciju ti izbori ne postoje.

“Kako ćemo se mi boriti protiv tih ‘izbora’ to će biti stvar o kojoj ćemo se zajedno dogovarati u okviru koalicije ‘Srbija protiv nasilja’ i koalicije ‘NADA’, a ja se nadam i sa još nekim vanpralmentarnim organizacijama, kao i sa nekim organizacijama u kojima su razni intelektualici čija reč ima težinu i koji su svojim radom i kraijerom u životu zaslužili da ih ljudi čuju”, izjavio je Đilas.

Kako je rekao, opozicija je izašla sa zahtevima, a jedan od njih je bio održavanje izbora u isto vreme, a 2. jun nikada nisu navodili, već je to datum koji je vlast odredila.

“Kada smo počeli priču pre mesec dana smatrali smo da ima dovoljno vremena do 2. juna, danas je moj stav i stav moje stranke, a mislim i većine koalicije ‘Srbija protiv nasilja’, da drugi jun više ne dolazi u obzir, pošto ne postoji nikakva mogućnost i već su raspisani izbori u Beogradu, da se sve ovo primeni”, rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija može da se reši donošenjem Leks specijalisa (posebnog zakona), koji će sve izbore, “a to je vlast već ponudila za sve osim beogradskih”, preseliti za oktobar.

Taj zakon, dodao je on, dao bi dovoljno vremena da se primene preporuke ODIHR-a, i da se vidi da li je stvarno tako ili se to samo obećava.

“Mi ćemo kao SSP, a ponudićemo i ostalim našim kolegama da izradimo Lex Specialis i da ga predložimo u Skupštini Srbije kojim će svi ovi izbori biti pomereni za period koji omogućava primenu preporuka ODIHR-a”, naveo je Đilas.