уторак, мај 28, 2024

Demostat: Francusko-nemački predlog povoljniji za Beograd

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 14. novembra 2022. (Beta) – Osnivač Demostata Milomir Mandić izjavio je danas da bi francusko-nemački predlog dokumenta za rešenje pitanja Kosova bio povoljniji po Beograd, jer pruža i jasniju perspektivu članstva u EU i značajniju ekonomsku pomoć.

“Sporazum ne predvidja međusobno priznanje niti da Beograd na bilo koji način omogući članstvo Prištine u UN, ali predviđa jasniju perspektivu punopravnog članstva u EU, značajnu ekonomsku pomoć, kao i pomoć Srbiji da se oslobodi energetske zavisnosti od Rusije”, ocenio je Mandić.

Srbija bi ekonomsku pomoć dobila kroz donacije i povoljne kredite, a kada je reč o oslobađanju energetske zavisnosti od Rusije, otvorila bi nove koridore snabdevanja poput gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske koji će biti završen sledeće godine, uz druge snabdevače nafte, kao i revitalizacijom EPS-a, uz podršku za projekte poput Đerdapa 3 i Bistrice.

Svi političari koji žele da Srbija uđe u EU ,trebalo bi da podrže takav sporazum, smatra Mandić. On je ocenio da su Beograd i Priština bliži sporazumu, bez obzira na trenutna dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Zapadu i saveznicima, usled rata i aneksije Krima i četiri oblasti u Ukrajini, što pre je potreban sporazum Beograda i Prištine. “Nakon što je Rusija okupirala četiri ukrajinska regiona, prioritet Zapada i saveznika je sporazum Beograda i Prištine kakav ne postoji između Kijeva i anektiranih i okupiranih, odnosno separatističkih područja. Iako se dokument formalno naziva nemačko-francuski, imaće podršku i SAD i Velike Britanije”, ističe Mandić.

On smatra da ako Srbija pokaže da je na strani zapadnih saveznika može da računa ne samo na pomoć u energetici, već i u ostalim oblastima privrede

Francusko-nemačkim sporazumom predviđeno je da Kosovo “isporuči” Zajednicu srpskih opština, kao i zaštitu srpskog verskog i kulturnog nasleđa. “Srbija će ovim ublažiti pritisak kad je uvođenje sankcija u pitanju, jer je Rusima očito to suštinski važnije od bilo kakvog sporazuma Beograda i Prištine u momentu kada se predsednik Rusije Vladimir Putin poziva na kosovski presedan”, rekao je Mandić i zaključio da bi potpisivanjem tog sporazuma bio olakšan put regiona u EU, a Evropska unija i Vašington žele napredak u rešavanju tog problema, jer je konstantan izvor tenzija i nestabilnosti.