четвртак, јул 25, 2024

Crta: Omogućiti građanima da na izbore izađu bez straha od ‘haosa i građanskog rata’

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. novembra 2023. (Beta) – Nevladina organizacija CRTA pozvala je danas najviše državne zvaničnike, kao i sve učesnike izbora iz vlasti i opozicije, da u cilju smirivanja tenzija u javnosti “prestanu sa zastrašivanjem građana i podsticanjem atmosfere straha u izbornoj kampanji”.

“Najsvežiji i najdrastičniji primer neodgovornog postupanja je zvanično saopštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u kojem ministar Aleksandar Martinović tvrdi da opozicione stranke pripremaju izazivanje ‘haosa, pa i građanskog rata’. Pre ministra državne uprave i lokalne samouprave, i premijerka Ana Brnabić je u više navrata govorila o namerama opozicije da ‘destabilizuje zemlju’ i stvori ‘haos'”, navodi se u saopštenju Crte.

Ta organizacija je navela da je zadatak je Vlade Srbije, Ministarstva, kao i svih drugih institucija države koje su uključene i povezane sa sprovođenjem izbora, da obezbede uslove za slobodne i poštene izbore i da daju argumentovane odgovore na sve sumnje u integritet izbornog procesa.

“Državne institucije moraju javnosti da daju činjenice i proverene informacije, a ne da uznemiravaju građane najavama nasilja”, dodaje se u saopštenju.

Crta je naglasila da upravo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije omogućilo da se sprovede nezavisna revizija biračkog spiska, čime je “doprinelo rastu nepoverenja javnosti”.

“Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova bi moralo blagovremeno javnosti da pruži tačne podatke u vezi s navodno masovnim i organizovanim promenama prebivališta građana kako bi se raspršile ili potvrdile sumnje u tzv. fantomske glasače”, piše u saopštenju.

Iz Crte su ocenili i da država mora da bude iznad svih stranačkih sukoba i strategija negativnih kampanja, kako bi građanima obezbedila da se u miru informišu o izbornoj ponudi i da “bez strepnje” izađu na birališta gde će slobodno da glasaju”.