четвртак, јун 20, 2024

CRTA: Birači bili prijavljeni na više mesta istovremeno, nadležni brišu dokaze

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. januara 2024. (Beta) – Posmatračka misija Crta saopštila je danas da su građani nastavili da joj se javljaju i dele saznanja o izbornim manipulacijama.

Navela je da je pretragom baze birača pronašla više stotina građana koji su bili prijavljeni na više biračkih mesta u Srbiji, dok su istovremeno pronađeni i na raznim biračkim mestima u Bosni i Hercegovini.

Tim istraživača uporedio je informacije dobijene od građana i ukrstio ih s bazom podataka koju je već objavio portal Istinomer i javno dostupnim podacima iz biračkih spiskova, piše u saopštenju.

“Sugestije građana koji su pretraživali bazu Istinomera, koja pokazuje koliko je na kojoj adresi bilo prijavljeno birača za decembarske izbore u Beogradu, odvele su nas na adresu Danijelova 9 na Voždovcu. Tu se nalazi nedovršena zgrada u kojoj je za beogradske izbore bilo prijavljeno čak 129 birača. Njihova imena potražili smo u biračkim spiskovima (za parlamentarne i lokalne izbore 2022. i 2023. godine) dostupnim na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Utvrdili smo da je veliki broj birača, koji navodno žive u tom objektu, a koji nema uslove za stanovanje, bio prijavljen samo za glasanje na beogradskim izborima. Za parlamentarne izbore oni su, pak, pronađeni na raznim biračkim mestima u Bosni i Hercegovini – Višegradu, Bijeljini, Zvorniku, Loparama, Palama, Novom Goraždu, Banjaluci, Sarajevu”, objavila je CRTA.

Sumnju u nelegalni i nelegitimni izborni inženjering, kako je ocenila, posebno izaziva činjenica da čak 96 odsto birača iz Danijelove 9 nije imalo prebivalište u Beogradu ili Srbiji pre izbora održanih u aprilu 2022. godine, već su svi pravo glasa na lokalnim izborima u Beogradu stekli u periodu između januara i aprila 2022. godine.

Dodatno, rezultati Srpske napredne stranke na biračkom mestu koje uključuje Danijelovu 9 su za čak devet procentnih poena znatno bolji u odnosu na okolna biračka mesta.

“Prateći trag jedne osobe upisane na biračkom mestu koje uključuje i Danijelovu 9 i pretragom biračkih spiskova iz 2022. godine, pronašli smo 679 birača koji su za parlamentarne izbore 2022. godine bili praktično klonirani u zvaničnoj evidenciji birača. Za poslanike Skupštine Srbije ti birači mogli su da glasaju na čak sedam biračkih mesta istovremeno-jednom u Velikoj Plani i po tri u Čačku i Kraljevu”, beleži CRTA.

Dodaje da su svi oni na parlamentarnim izborima 2023. godine bili klonirani i u Bosni i Hercegovini na dva biračka mesta – u Zvorniku i Loparama, a neki od njih imali su pravo glasa i na beogradskim izborima.

Ako je do “kloniranja” birača došlo greškom, neko je, kaže CRTA, počeo da je ispravlja, jer kada su istraživači 19. decembra sa sajta MDULS preuzeli birački spisak za parlamentarne izbore, čovek sa specifičnim imenom Budimir Rikanović, zajedno sa svojom porodicom od sedam članova, bio je na biračkom mestu u Velikoj Plani, tri biračka mesta u Čačku i tri biračka mesta u Kraljevu, a u januaru 2024, Budimir Rikanović i njegova familija sa jednog biračkog mesta u Kraljevu su izbrisani.