петак, јул 19, 2024

Crnogorski ministar o amandmanima na Rezoluciju UN: ‘Podgorica se vodi samo svojim interesima’

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 6. maja 2024. (Beta) – Ministar inostranih poslova Crne Gore Filip Ivanović poručio je danas kolegi iz Srbije Marku Đuriću, a povodom nacrta Rezolucije Ujedinjenih nacija o Srebrenici, da se zvanična Podgorica u vođenju spoljne politike “vodi isključivo svojim, a ne tuđim interesima“.

Reagujući na Đurićevu izjavu povodom nezvanične informacije da je Vlada Crne Gore pripremila amandmane na tekst Rezolucije UN o Srebrenici, Ivanović je u kratkoj izjavi podgoričkim Vijestima kritikovao Đurićevo komentarisanje nezvaničnih informacija, i takav potez nazvao – ishitrenim.

Crna Gora se u vođenju vanjske politike rukovodi isključivo svojim, a ne tuđim interesima. Takođe, Crna Gora će se prema drugim državama odnositi upravo onako kako se te države odnose prema Crnoj Gori“, poručio je Ivanović ministru inostranih poslova Srbije Đuriću.

Đurić je sinoć kazao da ako Vlada Crne Gore podnese amandmane na tekst Rezolucije o Srebrenici, to “liči na pranje savesti, kako pred javnošću u Crnoj Gori ne bi izgledalo da je Vlada u Podgorici protiv bratske Srbije“.

“Uz čestitke povodom stupanja na važnu dužnost ministra spoljnih poslova Srbije, želim g-dinu Đuriću uspešan rad, iako razumem da se u prvim danima mandata mogu desiti i ishitreni potezi, kao što se i dogodilo sinoć kada je komentarisao nezvanične informacije povodom teksta Rezolucije UN o Srebrenici”, naveo je Ivanović.

Vlada Crne Gore još nije javno, jasno saopštila kakav će biti njen odnos prema Rezoluciji UN, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Premijer Milojko Spajić je tokom prošlonedeljne posete Njemačkoj u razgovoru sa predstavnicima nevladinih organizacija kazao da će zvanična Podgorica glasati za Rezoluciju, ali da je neće kosponzorisati.

Na takav stav odmah je reagovao predsednik Skupštine Andrija Mandić ocenom da bi glasanjem za Rezoluciju, Crna Gora “okrivila celi srpski narod”.

U nedelju uveče, mediji su, pozivajući se na nezvanične informacije iz Vlade u Podgorici, objavili amandmane na tekst Rezolucije koje bi Vladan navodno podnela Savetu bezbednosti UN, uz posredovanje SAD.

Nezvanične medijske navode, minister inostranih poslova nije demantovao, niti potvrdio.

Prema medijskim navodima amandmanima se predviđa individualizacija genocida u Srebrenici i insistira na striktnom poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Deo javnosti u Crnoj Gori, koja podržava nemački predlog Rezolucije o Danu sećanja na genocid u Srebrenici, smatra da su predložene intervencije nepotrebne, jer Rezolucija ne pominje kolektivnu krivicu, niti dodvodi u pitanje Dejtonski sporazum, kao i da su amandmani “pisani van Crne Gore” i motivisani lojalnošću prema režimu Aleksandra Vučića.

Grupa od 110 NVO “preko 340 građana i građanki Crne Gore traži od Vlade Crne Gore da kosponzoriše UN rezoluciju, smatrajući je “dostojnim izrazom poštovanja prema žrtvama srebreničkog genocida i odgovornim odnosom prema budućnosti”.