субота, јул 20, 2024

Australija: Nedeljna renta za stan u Sidneju 770 australijskih dolara

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 6. maja 2024. – Stambena kriza u Australiji je uz problem nasilja prema ženama, najveći problem koji se stalno pogoršava, a odnosi se na preko pet miliona stanovnika Australije koji žive u iznajmljenim stambenim prostorima. Ovih dana je došlo do novog udara na džepove, prije svega mladih parova koji žive u centrima velikih gradova, pa im je odlazak u manja mjesta van gradova jedina alternativa.

Najveća poskupljenja zabilježena su u gradovima Pertu, Sidneju i Brisbejnu, ali ni ostali gradovi ne zaostaju puno u nedjeljnom povećanju cijena iznajmljenih kuća i stanova.

Nedjeljna renta u Sidneju dosegla je ove nedjelje 770 AUS dolara što je povećanje od 3% u zadnje tri mjeseca, dok je u Brisbejnu u isto vrijeme nedjeljna cijena rente skočila za 2,1% i iznosi 649 dolara. Rekorder je ipak glavni grad Zapadne Australije Pert, u kojem je za one koji rentuju stambeni prostor potrebno izdvojiti nedjeljno 669 dolara, što predstavlja tromjesečno povećanje od 3,9%, odnosno 13,1% više u odnosu na godinu dana ranije.

Zlatna vremena kupnje kuća u vrlo kratkom periodu i jevtinog rentovanja, odavno je prošlost, pa se mladi parovi, a i pojedinci sve više odlučuju za preseljenje na prigradskim prostorima, gdje su rente još uvijek znatno niže od onih u gradovima.

Rezervna banka Australije danas je objavila da neće biti povećanja kamata na kredite u naredna tri mjeseca, što je poslije dužeg vremena, konačno olakšanje za one Australce koji još nisu riješili stambeno pitanje. Inače u Australiji, najveći broj mladih ljudi, do 20 godine života odlaze iz rodnih kuća i samostalno ili u parovima iznajmljuju ili kupuju stambene prostore, uz pomoć kredita.

V. V.

 

 

 

ReplyForward