недеља, јун 16, 2024

Corax: Sloboda mišljenja važnija od straha od posledica

Slične objave

Podeli

Karikaturista Predrag Koraksić Corax izjavio je da se nikada nije plašio posledica koje će po njega proizvesti njegove karikature.

„Nikada se nisam uplašio. Bilo mi je važnije da kažem ono što mislim, bez obzira na posledice“, rekao je Corax na otvaranju izložbe njegovih karikatura „Paralelna stvarnost“ u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).

On je dodao da je u životu preživeo svašta i podsetio da su mu oca ubili četnici u blizini Čačka krajem 1941. godine.“Imao sam tada osam godina. Kao partizanska, cela naša porodica nalazila se na četničkoj poternici. Ni sam ne znam kako smo ostali živi…”, kazao je Corax

On je rekao da je čovek kao biće prvo počeo da crta pa je tek posle progovorio, o čemu svedoče i crteži iz pećina.                             “Ja sam još uvek u toj fazi”, našalio se Corax.

Odgovorio je potvrdno na pitanje iz publike da li su na njegovim karikaturama usta predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz godine u godinu sve veća i veća u skladu sa narodnom poslovicom “Hvalite me usta moja, da vas ne pocepam”.

Reditelj Želimir Žilnik rekao je da Corax i danas, uprkos godinama, posmatra stvarnost širom otvorenih očiju i ne odustaje.

Dodao je da su Coraxove karikature autentična hronika poslednjih 30 godina “potopa” u kojem se nalazimo.

Psiholog Mikloš Biro rekao je da u Srbiji ima puno magaraca, ali da postoji i lav po imenu Koraks.

“Više vredi vojska magaraca koju predvodi lav, neko vojska lavova koju predvodi magarac”, podsetio je Biro na poznatu poslovicu.

Novinar Duško Bogdanović, koji je trebalo da govori na promociji, izvinio se i poslao pismo u kojem je Koraksa nazvao genijalnim umetnikom, uz čije ime ide sinonim “smelost”.

“Smelost nije nasledna osobina, ne uvežbava se, ne može se s njom, u zla vremena, kalkulisati. Zato je ta vrlina veliki raritet i vrednost”, naveo je Bogdanović.

Izložba najvećim delom predstavlja izbor radova koje je Corax uradio za Medija centar Beograd kao ilustracije tekstova kolumnista Medija centra iz Srbije, regiona i Evrope.

Izložba u Novom Sadu se sastoji od 22 rada dok ih je u Beogradu bilo 20. Novosadska postavka proširena je sa dve nove karikature koje su nastale u međuvremenu a sve zajedno koraksovski maestralno oslikavaju domaću i međunarodnu stvarnost, navodi se u pratećem materijalu uz izložbu.

Izložba “Paralelna stvarnost”, u organizaciji Medija centra Beograd i NDNV-a, biće otvorena do 5. jula.

Predrag Koraksić Corax važi za jednog od najpoznatijih domaćih karikaturista, čija karijera traje više od sedam decenija.

Izvor: Autonomija