понедељак, март 4, 2024

Ponosan sam na kolege iz Novog Sada

Slične objave

Podeli

Rade Veljnovski

Opet nam se događa napad patologije na normalnost.

Oni koji su permanentna ilustracija višedecenijskog posrnuća, moralnog pada, skrhanog sistema vrednosti, poremećenih kriterijuma, koji su ovu zemlju doveli na rub civilizacijskog postojanja, obrukali je pred sobom, sadašnjom i budućim generacijama i pred celim svetom, uporno zagovaraju jednoumni gvozdeni zagrljaj ekstremnog kvazipatriotizma.

Napad na profesore Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i na njihov akademski rad, kontinuitet je pogubne politike devedesetih i njihovih nastavljača danas, onih koji nikako da shvate da su Srbiji i srpskom narodu, a i ostalim narodima koji žive tu i oko nas, naneli više zla nego svi stvarni i izmišljeni neprijatelji.

Oni ne mogu da se pomire sa objektivnim pristupom prošlosti i stvarnosti, jer objektivnost otkriva greške, prestupe, odgovornosti, krivice, pa je zato potrebno da se to onemogući, suzbije, poništi svako profesionalno novinarsko istraživanje, ali i obuka budućih novinara koji će znati šta je ispravno, a šta ne.

Na veliku žalost i na štetu ove zemlje, fakulteti koji uče mlade ljude savesnom i profesionalnom obavljanju budućih dužnosti, teško izdržavaju konkurenciju raznih pseudoobrazovnih ustanova u kojima se regrutuju režimski propagandisti i moralni falangisti, spremni da iz mračne anonimnosti napadaju sve što je ispravno i normalno, pravdajući to odbranom nacionalnih interesa.

Ako je negiranje, prećutkivanje, skrivanje, korupcije, kriminala, veličanja ratnih zločinaca i zločina – patriotizam i nacionalni interes, onda je to ozbiljan sukob shvatanja elementarnih logičkih, ljudskih, moralnih normi.

Sa Odsekom za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, devet godina sam sarađivao kao predavač na master studijama.

Bio sam mentor za doktorate trojici profesora ovog odseka i mentor za master rad koleginici Smiljani Milinkov, koja mi je svojevremeno bila i asistentkinja na predmetu. Ponosan sam na sve njih i na ceo odsek jer znam da rade u potpunosti po akademskim, pedagoškim i profesionalnim standardima i da njihovi studenti stiču najbolja znanja i veštine za rad u novinarstvu.

Ako neko u ovoj zemlji želi da očuva njen ugled, onda treba da podrži profesore koji tom ugledu doprinose svojim profesionalnim radom i objektivnim pristupom. Kolege sa odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zaslužuju pohvale i podršku, a ne pretnje i ucene.

(Autor je profesor Fakulteta političkih nauka u penziji)