недеља, мај 19, 2024

Brnabić: Odmah sam usvojila zahteve opozicije o komisiji i medijima, o datumu izbora nema pregovora

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. aprila 2024. (Beta) –  Predsednica Skupština Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na današnjem sastanku u parlamentu o unapređenju izbornih uslova, odmah prihvatila zahteve dela opozicije koji se tiču medija i formiranja komisije koja bi se bavila kontrolom biračkog spiska ali da zahtev da preostali lokalni izbori budu održani kad i beogradski, 2. juna, nije mogla da prihvati jer je “protiv zakona i suprotan demokratskim normama”.

Brnabić je posle trećeg sastanka posvećenog primeni preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o unapređenju izbornih uslova, rekla da je nastala “paradoksalna” situacija u kojoj po njenim rečima, opozicija koja je pričala da je neophodno primeniti te preporuke, “odbija da razgovara o tim preporukama”.

“Ovo je danas bio treći sastanak na kom pokušavam da dođem do konkretnog pomaka koji se tiče primene preporuka ODIHR i treći put opozicija odbija da razgovara o tim preporukama. To je paradoksalno u ovoj situaciji. Ja kao predsednica parlamenta ne mogu da započnem razgovor sa tom opozicijom, koja sve vreme priča o ODIHR preporukama, upravo o tim preporukama”, rekla je Brnabić za televiziju B92.

Predsednica parlamenta je kazala da nije imala “ništa protiv” zahteva opozicije koji se tiču medija i formiranja komisije koja bi se bavila uvidom i kontrolom biračkog spiska ali da je sporan zahtev da istovremeno budu održani lokalni izbori u Beogradu i u još oko šezdesetak lokalnih samouprava u Srbiji.

“Odmah usvojim dva zahteva a oko datuma izbora ne može da se pregovara. Nikad nije bio zahtev datum izbora. Kakve veze datum ima sa izbornim uslovima? To je sumanuto šta pričaju i traže. Ako imate taj datum, onda su vam izborni uslovi u redu? Nađite mi jednog građanina Srbije koji to razume”, rekla je Brnabić.

Ocenila je da su predstavnici organizacija civilnog društva koji su učestvovali na današnjem sastanku, pokazali “fantastičnu konstruktivnost”.

“I CeSid, i CRTA i Transparentnost Srbija su došli i razgovarali o konkretnim izmenama i dopunama zakona i hvala im na tome. Time su me, kolokvijalno rečeno, kupili”, rekla je predsednica parlamenta.