среда, фебруар 21, 2024

Boško Jakšić: Beograd stavio povez na oči i sramno ćuti

Slične objave

Podeli

L. Valtner

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator kaže da pretpostavlja de će se zvanični Beograd, u novonastalim okolnostima u Ukrajini, držati svoje tvrdoglave politike očekujući od Rusije beskonačnu i bezuslovnu podršku oko Kosova i da će time zanemariti stvar koja se sada događa na naše oči, a to je da je Moskva i te kako spremna da prizna secesionizam na istoku Ukrajine.

Jakšić je to izjavio odgovarajući na pitanje kakvi će biti dalji odnosi u trouglu Rusija-Srbija-Kosovo nakon odluke predsednika Rusije Vladimira Putina da prizna nezavisnost paradržava na području Ukrajine – Luganjsk narodna republika i Donjeck narodna republika.

“Postavlja se pitanje da li u određenom trenutku, koji bude odgovarao Rusiji, zbog njenih globalnih interesa, isto tako Rusija neće priznati secesionizam na Kosovu. To je jedan novi podatak koji ulazi u jednačinu. Međutim, Beograd je stavio povez na oči i on to jednostavno ne želi da vidi. Nastavlja sa politikom koja je, u velikoj meri, izraz straha od Vladimira Putina, a ne realnog interesa Beograda – ukazuje on.

Upitan šta će biti sa sankcijama Rusiji koje će od Srbije tražiti Zapad, on kaže da Srbija odbija da se pridruži bilo kakvim sankcijama, ali da je čak i to pitanje sankcija manje važno u poređenju sa osudom ove agresivne Putinove politike koja će se završiti, prema njegovoj oceni tako što će profunkcionisati Putinov scenario.

“tin se drži svog gruzijskog scenarija. Kao što je u Gruziji otcepio Aphaziju i Severnu Osetiju ali ih nije inkorporirao u sastav Ruske Federacije, tako će otprilike biti i sada. Priznate su Luganjsk i Donjeck i samim tim postoji formalno pokriće da Rusija ne šalje interventne trupe preko granice nego takozvane mirovne snage, prijateljsku vojsku koja treba da pomogne tamošnjem narodu. Istovremeno su mogućnosti sukoba locirane to je činjenica. Jasno je da većeg sukoba neće biti ali će biti sukoba na istoku Ukrajine između snaga vlasti u Kijevu i ruskih snaga. Zapad će to podneti kao što je podneo i Gruziju. I mislim da će Putinov scenario profunkcionisati i da će najveća žrtva biti Ukrajina koja faktički gubi kontrolu nad istočnim delom svoje teritorije. A Beograd će na sve to ćutati, što je poprilično sramno, zaključio je Jakšić.

(Danas)