среда, фебруар 21, 2024

Borel: Budućnost zapadnog Balkana je unutar EU

Slične objave

Podeli

BRISEL/BEOGRAD, 21. marta 2022. (Beta) – Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borel istakao je da je budućnost zapadnog Balkana “jasno, unutar EU” i da zapadni Balkan nije zadnje dvorište Unije već njen unutrašnji prostor.

Borel je sinoć u blogu naslovljenom “Vreme da se krene napred u EU integraciji Zapadnog Balkana” povodom prošlonedeljnih poseta Severnoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini, ukazao da su vođe tih zemalja jasno osudile rusku invaziju Ukrajine i pridružile se sankcijama EU protiv Rusije.

“Ujedinjeni smo u naporima da zaustavimo rat i pomognemo ukrajinskom narodu. Ja sam čvrsto istakao posvećenost EU da još više podrži zapadni Balkan i da krene dalje u budućnosti regiona u Evropskoj uniji”, napisao je Borel.

Borel je ukazao da je čak i pre rata u Ukrajini, koji vraća “živa sećanja” na ratove tokom raspada bivše Jugoslavije 1990-ih i 2000-ih, konstatovano zabrinjavajuće vraćanje tenzija u regionu, posebno unutar BiH i između Srbije i Kosova.

On je pozvao sve zemlje regiona da nastave blisku saradnju sa EU kako bi “zapadni Balkan bio miran, stabilan i čvrsto na putu ka EU”.

Borel je naveo da “brutalni napad” ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu primorava sve zemlje da naprave izbor. “Izbor između vladavine prava i vladavine oružja, između poretka zasnovanog na pravilima i sveta gole agresije. Sa zemljama koje sam posetio smo ujedinjeni u pokušaju da zaustavimo nečuven rat u Ukrajini. Moramo da nastavimo da blisko sarađujemo kako bi zapadni Balkan bio miran, stabilan i čvrsto na putu ka EU”, naglasio je Borel.

U Bosni i Hercegovini (BiH) politička situacija je postala vrlo zabrinjavajuća poslednjih meseci, napisao je Borel. Ukazao je da se sastao sa trupama koje služe u Evropskoj vojnoj operaciji u zemlji, Eufor operaciji Altea. EU je u nastojanju da podvuče rešenost i posvećenost da zaštiti stabilnost BiH i šire nedavno odlučila da udvostruči broj EU snaga u zemlji. “Mi smo zaista rešeni u odbrani naših vrednosti protiv spoljnih pretnji i održavanju stabilnosti u našem najbližem susedstvu”, napisao je Borel.

“Posebno sam ukazao da vlasti u Republici Srpskoj moraju da se vrate konstruktivnijem stavu da dozvole odgovarajuće odlučivanje u institucijama BiH”, rekao je Borel.