четвртак, мај 23, 2024

Blokirani putevi na severu Kosova

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. decembra 2022. (Beta) – Glavni putevi na severu Kosova i dalje su blokirani, a administrativni prelazi Brnjak i Jarinje zatvoreni su i za vozila i za pešake. Blokade puteva organizovali su Srbi sa severa Kosova posle hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, a kosovska policija saopštila je da su Brnjak i Jarinje privremeno zatvoreni iz predostrožnosti.

Kako javlja Radio televizija Srbije, noć je protekla mirno, dok su se pre ponoći s vremena na vreme čuli su se pucnjava i detonacije, ali nema informacija o povređenima ili ranjenima.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svečlja kazao je juče da je Pantić uhapšen jer je “organizovao teroristički napad na prostorije Centralne izborne komisije na severu zemlje”.

Premijer u Prištini Aljbin Kurti je najavio da barikade treba odmah skloniti, a predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je postignut dogovor da se izbori u četiri opštine na severu Kosova odlože za april 2023. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (Kfor) oko povratka određenog broja srpskih vojnika i policajaca na teritoriju Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

 

Prethodni tekst
Sledeći tekst