понедељак, јул 22, 2024

Bisljimi: Zajednica srpskih opština neće biti formirana

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 21. oktobra 2021. (Beta) – Potpredsednik kosovske vlade i glavni pregovarač kosovskog tima u briselskom dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi izjavio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) neće biti formirana, prenose danas kosovski mediji.

Bisljimi je rekao da su Srbi izmanipulisani ukoliko su zbog toga i ovog puta glasali za Srpsku listu. “Srpska lista može dati ta obećanja, dala ih je 2017. godine, ali ih nije ispunila. Ako su ovog puta nešto obećali o formiranju ZSO, mogu podsetiti građane šta su rekli 2017. godine i reći im da je to ista Srpska lista. Neće biti Zajednice srpskih opština i ako je to bio razlog zašto su glasali za Sprsku listu, onda su građani bili izmanipulisani”, rekao je Bisljimi.

Potpredsednik kosovske vlade je dodao da, ukoliko je Zajednica srpskih opština dobar metod, onda to treba primeniti i na Albance u Srbiji. Ocenjujući lokalne izbore održane u nedelju, Bisljimi je rekao da odziv srpskih građana u opštinama na severu nije stvaran.

“Izlaznost u srpskim opštinama je veštačka. Dok je u južnim opštinama izlaznost do 11 sati šest odsto, tamo je 30 odsto. Nismo dokazali kako se to dešava, problem je što CIK nije uspeo da osigura kredibilitet izbornog sistema u svim opštinama. Nemamo garanciju da isti ljudi ne glasaju u svakoj opštini, jer ne možemo elektronski pratiti svako kretanje građana”, zaključio je Bisljimi.

Mijačić: ZSO će, ipak, biti formirana

Koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, Dragiša Mijačić ocenio je da izjavu potpredsednika kosovske vlade Besnika Bisljimija (“da neće biti formirana Zajednica srpskih opština”) treba posmatrati u kontekstu lošeg rezultata Pokreta samoopredeljenje ne nedavnim lokalnim izborima.

Mijačić je agenciji Beta kazao da je Pokret samoopredeljenje stekao popularnost na Kosovu organizovanjem protesta protiv osnivanja ZSO i da bi svaka afirmativna izjava na ovu temu narušila kredibilitet koji oni uživaju među svojim biračkim telom”.

Mijačić kaže da je Srpska lista svojim zahtevom da se formira ZSO do kraja godine dodatno podgrejala već uzavrele strasti na političkoj sceni Kosova. “To svakako ne znači da neće biti formirana ZSO jer je potpisivanjem Briselskog sporazuma kosovska vlada preuzela tu obavezu, a takođe vidimo sve veći međunarodni pritisak da se ZSO konačno formira”, istakao je koordinator Radne grupe za Poglavlje tridesetpet.

Na pitanje da li je Briselski sporazum ipak već urušen, s obzirom da prištinska strana odbija da sprovede dogovoreno, Mijačić kaže da je od samog starta implementaciju Briselskog sporazuma pratilo niz izazova, i to ne samo onih koji su vezani za osnivanje ZSO već i za mnoge druge odredbe.

“Trenutno je najveći izazov sprovođenje Sporazuma o energetici u delu licenciranja operatora za snabdevanje i distribuciju električne energije u opštinama na severu Kosova. Nedostatak brzog rešavanja tog problema može dovesti do prekida snabdevanja električnom energijom severa Kosova u zimskim danima, što će izazvati ne samo bezbednosni već humanitarni problem”, naglasio je on.

Upitan da li i koliku odgovornost za neuspostavljanje ZSO snose i Beograd i Srpska lista, Mijačić je kazao da Beograd i Srpska lista pokreću pitanje osnivanja ZSO samo u odredjenim trenucima, “dok postoji vrlo malo suštinskog rada na izradi Statuta, kao i oko informisanja javnosti o funkcijama i nadležnostima ZSO”.

“Beograd je mogao više da se angažuje oko pružanja tehničke pomoći Upravljačkom timu za izradu Statuta ZSO. Sam sastav Upravljačkog tima je takodje upitan, naročito kada se ima u vidu da bi to trebalo biti ekspertsko, a ne političko telo”, rekao je.