петак, мај 24, 2024

Big Ben od sutra ponovo meri vreme

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. novembra 2022. (Beta) – Big Ben, svetski poznato zvono sa satom na tornju u Londonu, nakon petogodišnje pauze, od sutra će se ponovno oglašavati. Kako prenosi Hina, veliki sat koji se uzdiže iznad Britanskog parlamenta nastaviće sa svakodnevnim radom nakon petogodišnje obnove mehanizma koji ima više od 1.000 pokretnih delova.

Big Ben je poslednji put redovno zvonio 2017.Nakon nedelju dana testiranja, trebalo bi da počne automatski da radi sutra u 11.00 sati.

Big Ben je nadimak velikog zvona unutar sata na severnom delu Vestminsterske palate u Londonu, iako isto to ime daju satu i tornju. Big Ben je najveći četverostrani sat koji zvoni i treći najviši satni toranj na svijetu i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

Zvono je dobilo ime po političaru Ser Benjaminu Hallu (1802. – 1867.) koji je zbog svog stasa dobio nadimak Big Ben. Zvono je deo tornja, koji je visok oko 96 m, a postavljeno je 1858. godine. Građevinu je dizajnirao arhitekt Augustus Pugin. Izgrađen je u neogotičkom stilu. Prvih 61 metar kule je izgrađeno od opeke obložene kamenom.

Dubrovački “zelenci” (Foto: Alamy)

Na bazi svakog od satova pozlaćenim slovima na latinskom jeziku piše: “DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM”, što znači: “Bože, čuvaj našu kraljicu Viktoriju”. Mehanizam satova završen je 1854. godine, ali sama kula bila je gotova tek četiri godine kasnije 1858. godine. Satovi su počeli raditi 7. juna 1859. godine.

Tokom Drugog svetskog rata nemački bombarderi gađali su Vestminstersku palatu, time su oštetili i dva sata i pojedine delove krova. Big Ben je simbol Londona i Ujedinjenog Kraljevstva. Pojavljivao se u mnogim filmovima poput Operacije Grom (1965.) sa Džems Bondom. U anketi u kojoj je sudjelovalo 2.000 ljudi, proglašen je za najpopularniju znamenitost u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Svaka čast Londonu i Big Benu, meni su srcu bliži dubrovački “zelenci” Maro i Baro.

D. B.