среда, мај 22, 2024

Bešlin: Otvoriti vojvođansko pitanje

Slične objave

Podeli

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da Vojvodinom danas vladaju „oni koji je mrze i oni koji bi je najradije ukinuli“. „Prema Vojvodini se odnose kao prema okupiranom području. Oni bi da ubiju svaku ideju Vojvodine i svaku samosvest Vojvodine. I to im je cilj, i oni to rade“, rekao je Bešlin na tribini povodom 31. jula, dana kada je Vojvodina konstituisana kao autonomna pokrajina 1945. godine.

On je ocenio da pokrajinska administracija još uvek postoji jer je „polje za uhlebljivanje naprednjačkih kadrova“. Bešlin je kazao da, otkako je ukinuta autonomija, Vojvodina neprestano zaostaje i od nekada jednog od najrazvijenijih jugoslovenskih regiona postala je nedovoljno razvijeno područje Srbije.

Prema njegovim rečima, kvalitet života stanovnika Vojvodine je direktno zavisio od stepena autonomije Vojvodine, odnosno što je stepen autonomije bio veći Vojvodina je bila razvijenija. Ocenio je da je već decenijama na delu „nasilna srbijanizacija“ Vojvodine gde se pokušava izbrisati svaka specifičnost Vojvodine.

Bešlin je dodao da je potrebno da se politički artikuliše i otvori vojvođansko pitanje. Ocenio je da su nasilne reakcije vlasti prema demonstrantima u Novom Sadu pokazatelj da će represija biti sve veća.

„Šešeljevi radikali sa ličnom kartom SNS-a se vraćaju na svoja fabrička podešavanja. Slike iz Novog Sada su prava slika i lice karaktera te vlasti. I nemojmo da se zavaravamo, ta represija će prelaziti u teror“, rekao je Bešlin.

Novinarka Ana Lalić kazala je da je u Srbiji država centralizovana pa su centralizovani i mediji. „Vojvodina se sve češće u medijima uopšte ne pominje, sem kao severna srpska pokrajina. Ili Vojvodinu spominju kada treba lagati o nekakvom vojvođanskom separatizmu“, navela je Ana Lalić i ocenila da Radio-televizijom Vojvodine upravljaju oni koji Vojvodinu „mrze“. „Koliko ima Vojvodine, toliko ima i njenog javnog servisa. Nažalost, sve manje ima Vojvodine u kojoj sam ja odrastala i u kojoj sam vaspitavana“, kazala je Ana Lalić.

Predsednik Vojvođanskog kluba Lazar Lazić izjavio je da vojvođanski identitet danas u Srbiji nije poželjan. „U Vojvodini je na delu obeležavanje teritorije i minimizacija Vojvodine. Ali, vojvođanski identitet nije samo narod i nacija, to je i mentalitet. I ta sredina će oblikovati sve te buduće ljude koji će ovde živeti i te nove generacije koje će se ovde rađati“, rekao je Lazić.

Tribinu je organizovao Vojvodjanski klub u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.