субота, јул 13, 2024

Berbok pozvala Prištinu da što pre ispuni uslove za prijem u SE

Slične objave

Podeli

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je Kosovu mesto u Savetu Evrope i pozvala vlasti u Prištini da što pre ispune uslove za prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

„Najmlađoj demokratiji Evrope, Kosovu, je mesto u Savetu Evrope“, rekla je Berbok na godišnjoj sednci Komiteta ministara SE, prenosi Beta pisanje agencije DPA.

Ona je pozvala kosovske zvaničnike, „u prvom redu nosioce odlučivanja, da što pre ispune sve preduslove kako bi se mogla da formira neophodna većina za prijem Kosova u Savet Evrope“.

Najspornije pitanje u ovom trenutku je napredak kosovskih vlasti u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), navodi dalje DPA.

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, juče je saopštila da kosovska vlada priprema Nacrt statuta ZSO koji će uputiti Ustavnom sudu do kraja maja, i da je o tome pismom obavestila i predsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosa Rusopulosa.

Međutim, u pismu koje je poslato 15. maja, Gervala je najavila da će Ustavnom sudu biti podnet Nacrt statuta koji je pripremila tamošnja vlada, a ne evropski nacrt koji je predstavljen strankama u dijalogu Beograda i Prištine prošle godine.

Ambasada Nemačke na Kosovu je posle izjave Gervale saopštila da njena najava ne predstavlja ispunjenje traženih uslova, niti korak koji se od Kosova očekuje.

Beta/Kossev