петак, јул 12, 2024

Vučić i Dodik o posledicama očekivanog usvajanja rezolucije o Srebrenici u GS UN

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. maja 2024. (Beta) – Predsednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, razgovarali su danas u Beogradu o odnosima te dve strane i o “reakciji celokupnog srpskog naroda” na očekivano usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, saopštio je kabinet šefa srpske države.

Vučić je rekao da bi usvajanje takve rezolucije značilo “otvaranje Pandorine kutije za budućnost, uz otvaranje nebrojeno mnogo rana iz prošlosti”, dok je Dodik upozorio predsednika Srbije da će taj čin “imati katastrofalne posledice na odnose unutar Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Predsednik Srbije je, kako se navodi, obavestio Dodika o naporima koje Beograd preduzima “kako bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo”.

Dodik je informisao Vučića o sastanku koji je imao u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a razgovarali su i o daljim perspektivama razvoja odnosa Srbije i Republike Srpske, piše u saopštenju.

Oni su razgovorali i o Saboru srpskog naroda, zakazanom za 8. jun u Beogradu, za koji su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti, potpisivanje memoranduma i sporazuma, “kao i događaji koji će potvrditi jedinstvo naroda i njegovo pravo da očuva svoja ognjišta, bude svoj na svome i zaštiti pravo na budućnost generacija koje dolaze”, navodi se.

U saopštenju se dodaje da će se Srbija i Republika Srpska 23. maja, kada će rezolucija o Srebrenici biti na dnevnom redu GS UN, “zajednički i jedinstveno boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda”.