среда, фебруар 28, 2024

Berbok bez odgovora na pitanje da li je Vučić spreman za veće distanciranje od Putina

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. marta 2022. (Beta) – Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) izjavila je danas da je u Berlinu “dobro primećeno” glasanje Srbije za rezoluciju Generalne skupštine UN kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu.

Na zajedničkoj konferenciji posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Berbok je rekla da Nemačka želi da Srbija postane članica EU, da su za to pre svega potrebne reforme u vladavini prava, i dodala da će Beograd u toj oblasti imati “energičnu i veoma iskrenu” podršku Berlina.

Berbok, koja je u decembru postala šefica nemačke diplomatije, kazala je da je na putu ka EU potreban i “vidljiv napredak” u dijalogu Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa. “Nemačka želi da doprinese da se posle izbora nađu vlade Srbije i Kosova i da preduzmu korake kako bi bio postignut sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa”, navela je.

Doskorašnja kopredsednica nemačke stranke Zeleni, rekla je da je povodom ruskog napada na Ukrajinu neophodan jedinstven stav unutar Evrope, ali i u celoj međunarodnoj zajednici. “U GS UN zemlje su jasno osudile agresiju Ukrajine. Cilj osude je bio predsednik Rusije Vladimir Putin i njegovi militantni pomagači, zato je važno imati jasan stav, a ne okrenuti glavu. Naše zajedničke vrednosti su mir, sloboda i prosperitet. Ko deli ove vrednosti, sada ne može stajati po strani”, kazala je Berbok.

Upitana da li je dobila jasne signale od Vučića da je spreman da se distancira od Putina u većoj meri nego do sada, Berbok je kazala da je zahvalila Srbiji što je kao i sve druge članice EU i najveći broj zemalja međunarodne zajednice osudila “napadački rat ruskog predsednika koji je protiv međunarodnog prava. Nemoguće je jasnije osuditi napadački rat nego u rezoluciji GS UN, to su naše dve zemlje uradile na jasan način”, dodala je.

Na pitanje da li Nemačka deli stav francuskog predsednika Emanuela Makrona da je Srbija “prva u redu” za članstvo u EU, Berbok je rekla da je po pitanju pristupanja Uniji “važno pridržavati se pravila i postupaka kako su dogovoreni, a ne kako se u nekom trenutku zamišljaju”. Imamo jasan postupak, ne možemo samo dati znak za nečije članstvo. Odluka o tome ko će prvi pristupiti biće u skladu sa pravilima i postupcima. Srbija je malo više napredovala od nekih zemalja koje nemaju ni status kandidata, kazala je šefica nemačke diplomatije.

Berbok je ukazala da je neophodno suprotstavljanje “neprihvatljivim aktivnostima protiv teritorijalnog integriteta BiH”, ocenivši da se time ugrožava stabilnost celog regiona. “Ljudi na Balkanu znaju šta znači rat i koliko je dragocen mir. Moramo se suprotstaviti razmišljanju da se nasilno mogu menjati granice u Evropi”, rekla je šefica nemačke diplomatije i navela da će Nemačka ubuduće biti više prisutna u regionu, i da je zbog toga nedavno stvorena funkcija specijalnog izaslanika za zapadni Balkan na koju je imenovan Manuel Saracin.

“Gospodin Saracin će biti moje uho u regionu, on će se pobrinuti da zapadni Balkan u Berlinu dobije pažnju koju zaslužuje”, dodala je Berbok i odnose Srbije i Nemačke ocenila kao izvrsne.