среда, фебруар 28, 2024

Beograđani odali počast žrtvama u Srebrenici

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. jula – Ispred zgrade Predseništva Republike Srbije sinoć je održan performans uz paljenje sveća u znak sećanja na žrtve Srebrenice. Performans je organizovala nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) koja je na taj način obeležila godišnjicu genocida, koji je nad više hiljada Bošnjaka 1995. godine počinila Vojska Republike Srpske (VRS).

YIHR je u saopštenju navela da su njeni aktivisti zahtevali da se 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, da im se u Beogradu podigne spomenik, i da i na drugi način Srbija izrazi poštovanje za žrtve i osudu za zločince. “Kao alternativu zvaničnom narativu negiranja i nepoštovanja prema žrtvama Srebrenice, u Beogradu će uskoro biti instaliran virtuelni spomenik žrtvama srebreničkog genocida. Idejno rešenje virtuelnog spomenika, ‘Život je ono što sanjaju mrtvi’, autorke Mie David”, dodaje YIHR.

Ta oganizacija navodi da virtuelni spomenik neće biti moguće uništiti, sabotirati, poniziti, što je učestala praksa desničarskih i neonacističkih organizacija prema svim komemorativnim događajima.

Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da su u neposrednoj blizini kontraskup održali predstavnici desničarskih oranizacija, koji su vređali aktiviste NVO i skandirali pesme u slavu Ratka Mladića, generala VRS koji je u Haškom tribunalu pravosnažno osuđen zbog genocida u Srebrenici.

Policija je sprečila fizički kontakt te dve grupe.

M. M.