субота, јун 22, 2024

Beograđani biraju izgled metroa

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. jula 2021. – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozvao je večeras građane da glasaju za jedan od četiri predloga za izgled vagona budućeg beogradskog metroa. On je rekao da će početkom novembra početi izgradnja depoa na Makiškom polju čime će faktički početi izgradnja metroa.

Na konferenciji u Skupštini grada, na kojoj su govorili zamenik gradonačelnika i Vesić, potpredsednik kompanije “Alstom” Filip Deler i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni. predstavljanji su vagoni.

Od ovog trenutka počinje glasanje Beograđana za dizajn beogradskog metroa. Pred vama se nalaze četiri predloga i oni su nazvani simbolično: svetlost, snaga, sloboda i sigurnost. Za dva meseca znaćemo koji od ovih predloga će biti naš konačni dizajn – odmah na početku izjavio je Goran Vesić.

“Ovo je san koji traje 50 godina, ove godine počećemo izgradnju beogradskog metroa. Skoro da nije bilo gradonačelnika ili funkcionera koji ovih 50 godina nije obećavao izgradnju metroa. Metro pripada svima i zato svi treba da budemo uključeni, rekao je Vesić i izrazio zadovoljstvo što se ovaj projekat sporvodi upravo u saradnji sa prijateljima iz Francuske.

“Veoma nam je drago što nam ukazujete poverenje da zajedno sa vama gradimo metro u Beogradu. Metro u Beogradu će biti izgrađen po najsavremenijoj tehnologiji po kojoj se grade metroi danas u svetu. Mi smo primenili sve tehnologije koje predstavljaju vrhunac u toj oblasti – rekao je potpredsednik kompanije “Alstom” Filip Deler.

Ambasador Francuske je govorio na srpskom jeziku: “Veliko mi je zadovoljstvo što sam večeras ovde zajedno sa čelnicima grada Beograda. Posle posete Beogradu predsednika Makrona u junu 2019. godine Francuska se obavezala da će podržati razvoj ovog strukturnog projekta za vaš lepi grad kroz ekspertizu i izuzetnu finansijsku podršku. Večeras Francuska ispunjava dogovor. Birajući dizajn budućih vagona građani Srbije imaju priliku da metro učine svojim. Sa metroom ovaj divan grad sa dugom istorijom biće manje zagađen i još lepši” – rekao je ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

D. B.