недеља, јун 16, 2024

Nikezić: Srbija prezadužena, javni dug blizu 30 milijardi evra

Slične objave

Podeli

Javni dug Srbije trenutno iznosi 28,44 milijarde evra a izvesno je da će do kraja godine preći 30 milijardi. Država je ugovorila ili najavila novo zaduženje od 25 milijardi evra, što znači da će u narednih nekoliko godina javni dug preći 50 milijardi evra. Time će svako domaćinstvo u Srbiji biti zaduženo za preko 20.000 evra, izjavio je ekonomista Dušan Nikezić za portal UGS Nezavisnost

Država Srbija se u poslednjih nekoliko godina zadužila za čak 13 milijardi evra, a bruto-društveni proizvod je porastao za svega 10 milijardi. Kakvi su efekti enormnog zaduživanja, odnosno kako država troši pozajmljeni novac koji vraćaju poreski obveznici?

Ekonomista Dušan Nikezić kaže za portal Nezavisnost.org da su bilateralni sporazumi najnepovoljniji model zaduživanja jer podrazumevaju prihvatanje nepovoljne kamate i obavezu angažovanja stranih izvođača, bez tendera i sa naduvanom cenom radova. U proteklom periodu država se kroz 28 međudržavnih bilateralnih sporazuma zadužila za četiri milijarde evra.

Govoreći o sindikalnoj ulozi u demokratizaciji društva, Nikezić je kazao da je poslednjih decenija uloga sindikata potpuno zapostavljena, a posebno brine činjenica da u mnogim velikim privatnim firmama nema sindikata.

U proteklih devet godina aktuelna vlast je, prema zvaničnim podacima, zadužila Srbiju za više od 13 milijardi evra, efekti su poražavajući, zato što je BDP u istom periodu povećan za samo 10 milijardi evra, a to znači da smo kao država na gubitku jer pozajmljene pare koristimo na pogrešan način. Umesto da koristimo bespovratna sredstva i povoljne kredite Evropske unije, mi uzimamo skupe kredite stranih vlada i bez tendera angažujemo kineske, turske i azerbejdžanske građevinske firme, dok hiljade naših građevinaca, projektanata i inženjera napušta Srbiju.

Srbija je po platama na samom dnu evropskih zemalja i zato verujem da je rast plata i penzija neophodan za povećanje životnog standarda ljudi. U Budžetu smo identifikovali preko 2,5 milijardi evra nepotrebnih troškova za javne nabavke, subvencije stranim investitorima, prateće troškove zaduživanja, kazne, penale i slično, koje moramo uložiti u ljude, u njihova primanja i bolji život ističe Nikezić.

Nikezić tvrdi da subvencionisanjem stranih investicija u manuelne tehnologije i jeftina radna mesta, Srbija direktno ubija svoju budućnost. Promovisanjem jeftinih radnih mesta, država direktno promoviše siromaštvo, pa u Srbiji danas imamo situaciju da 1,1 milion radnika radi za platu manju od 49.000 dinara. Direktna posledica ove pogubne politike je i zabrinjavajuća činjenica da danas 70 odsto srpskog izvoza ostvaruju većinski strane firme, a od ukupno naplaćenog PDV-a čak 87 odsto je PDV iz uvoza. Moramo biti svesni da bez domaćih investicija, domaćeg razvoja i zapošljavanja, ne može biti ni rasta životnog standarda.

M. M.