петак, април 12, 2024

Bajden u nenajavljenoj poseti Kijevu

Slične objave

Podeli

KIJEV, 20. februara 2023. (Beta-AFP) – Američki predsednik Džozef Bajden doputovao je danas u nenajavljenu posetu Kijevu kako bi izrazio podršku Ukrajini pred godišnjicu početka ruske invazije na tu zemlju, saopštila je Bela kuća.

Bajden je obećao dodatno naoružanje Ukrajini i rekao da SAD “nepokolebljivo” podržavaju Ukrajinu protiv ruske invazije. “Biće isporuka osnovne vojne opreme, kao što su artiljerijska municija, protivoklopni sistemi i radari za vazdušno osmatranje”, rekao je predsednik SAD.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je iznenadnu posetu Bajdena i ocenio ju je kao “izuzetno važan znak podrške”. “Dobrodošli u Kijev, predsedniče SAD! Vaša poseta je izuzetno važan znak podrške svim Ukrajincima”, napisao je Zelenski na Tviteru.

Ukrajinski predsednik je dodao da Rusija nema nikakve šanse da osvoji rat. Za vreme Bajdenove posete u Kijevu su se oglasile sirene za protivvazdušnu uzbunu. Bajden je bio sa Zelenskim, izlazeći iz crkve u kojoj su ostali nekoliko minuta, kada su se oglasile sirene. Nije bilo panike.

Prema ranijem planu, Bajden će od danas do 22. februara biti u poseti Poljskoj, uoči obeležavanje prve godišnjice od početka ruske invazije na Ukrajinu. Invazija je počela 24. februara 2022. godine.