среда, фебруар 21, 2024

Azem Vlasi: Srbija će jednog dana priznati nezavisnost Kosova

Slične objave

Podeli

Advokat i poznavalac političkih prilika na Kosovu Azem Vlasi ne očekuje da će u skorije vreme doći do okončanja dijaloga Beograda i Prištine zbog toga što su pozicije strana udaljenije nego što su bile, ali smatra da će Srbija jednog dana priznati nezavisnost Kosova, a da je nepoznanica pod kojom vlašću će to učiniti.

Vlasi je za Kosovo onlajn rekao da smatra da bi trebalo intenzivirati dijalog i da bi što pre trebalo da dođe do međusobnog priznanja, kojim će se normalizovati odnosi Kosova i Srbije, a istovremeno i unaprediti položaj tamošnje srpske zajednice.

„Pri ovakvom stavu Srbije, a naročito pred izbore, neće biti pomaka. Ipak, jednoga dana će se to desiti, a pod kojom vlašću, ne može da se predvidi. U Srbiji treba da se shvati da priznanje Kosova pre svega znači normalizaciju međusobnih odnosa, da okrenemo novu stranicu u našim odnosima. I Srbima na Kosovu će biti mnogo bolje, jer ako su uvek na nekoj liniji zategnuti odnosi Srbije i Kosova, ni Srbi na Kosovu se ne osećaju dobro“, rekao je Vlasi, ukazujući da bi Srbija upravo zbog kosovskih Srba trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

Ocenio je da Srbija vodi uzaludnu bitku jer „ne može da utiče na status, ustavni položaj, granice i teritoriju Kosova kao nezavisne države“.

„Srbija od ometanja Kosova nema nikakvu korist, osim što ostavlja gorčinu u međusobnim odnosima. Srbija nikog ne može da ubedi da ima neku korist od toga što će trčkarati po svetu, da neke male zemlje ubedi da stopiraju priznanje Kosova, a ima štetu, jer se to štetno odražava na odnose sa Kosovom“.

Vlasi smatra da Srbija naročito ne bi trebala da blokira članstvo Kosova u regionalnim i svetskim organizacijama.

„Kosovo bi trebalo da se kandiduje za članstvo u međunarodnim organizacijama, pre svega u Unesko i Interpol. Sa članstvom u Unesku Kosovo bi preuzelo i međunarodne obaveze da se brine o srpskom kulturnom nasleđu i religijskim spomenicima, a članstvo u Interpolu podrazumeva saradnju zemalja u borbi protiv prekograničnog kriminala“, zaključio je Vlasi.

(FoNet)