среда, април 17, 2024

Austrija predstavila plan postepene integracije zapadnog Balkana u EU

Slične objave

Podeli

MURSIJA, 28. septembra 2023. (Beta) – Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg pozvao je evropske kolege da u oblastima u kojima je to moguće, ranije integrišu kandidate za članstvo sa zapadnog Balkana, umesto da insistiraju na svakom zarezu iz pravnih tekovina EU.

Šalenberg je nastavak predloga Austrije za postepenu integraciju zapadnog Balkana u EU predstavio u Mursiji (Španija), gde se održava neformalni ministarski sastanak EU o opštim poslovima i kohezionoj politici, preneo je danas briselski Politiko.

U maju 2022. Šalenberg i njegova koleginica Karoline Edštadler, ministarka za evropske poslove, predložili su postepenu integraciju zapadnobalkanske šestorke u EU. Sada je to dvoje ministara identifikovalo konkretne oblasti politike za proces postepene integracije, navodi se u dokumentu u koji je Politiko imao uvid.

“Umesto da čekamo da se sprovede svaki zarez iz pravnih tekovina, hajde da zemlje kandidate ranije integrišemo u oblasti politike gde je to moguće”, rekao je Šalenberg za briselski portal. “Uz dužni fokus na istok, ne treba da napravimo grešku i zaboravimo jugoistok Evrope”, dodao je austrijski ministar.

U dokumentu se kao oblasti u kojima bi se kandidatima moglo dozvoliti da sarađuju pre punog priključenja EU, navode “industrijska i potrošačka roba, javne nabavke i e-trgovina”, kao i “trgovina kroz carinsku saradnju”, kritični lekovi i neke energetske i transportne politike”.