уторак, фебруар 27, 2024

Australija zabrinuta zbog vojne saradnje Kine i Srbije

Slične objave

Podeli

ADELAIDE, 12. aprila 2022. – Glavni mediji u Australiji, pomalo neočekivano posvetili su značajan prostor izborima u Srbiji, ali i isporuci šest kineskih vojnih aviona, kako se navodi, najvećem ruskom savezniku u Evropi, Srbiji. Strahuje se da opet počinje naoružavanje Balkana.

Kako prenose The Australian i on line mediji, u subotu je na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, stiglo šest kineskih vojnih, transportnih aviona Y -20 s protuavionskim projektilima, dakle dan prije izbora u kojima se prema pisanju australijskih medija očekivala pobjeda Aleksandra Vučića, diktatora koji je kontrolom medija i negiranjem bilo kojeg zahtjeva opozicije u Srbiji, po načinu vladavine, opisan kao kolega Viktora Orbana i Aleksandra Lukašenka.

Posebno su stručnjaci koji prate avionske kretanja u svijetu, iznenađeni činjenicom da su Kinezi letjevši do Beograda s avionima i raketnim sistemima na njima, preletjeli najmanje dvije članice NATO saveza, Tursku i Bugarsku, bez ikakvih ograničenja ili upozorenja.

Navodi se da su avioni Y 20 slični avionima američke proizvodnje US Force U-17 te da su  vrlo efikasni u vazdušnim bitkama, pa je Srbija dobila naoružanje koje je nezamislivo za ostale države na Balkanu, što u sebi nosiiI posebnu opasnost, ako se zna da se u Bosni i Hercegovini situacija može svakog trenutka zakomplikovati.

Neki analitičari smatraju da je ovo odgovor antinatovskih država, prije svega Kine i Rusije, zbog NATO slanja oružja i sredstava Ukrajini. Ako se zna da je Srbija ranije dobila i “vazdušna vozila”, Amerika upozorava Evropu da Srbija, upravo zbog pojačanog naoružavanja ne bi trebalo da tako skoro bude primljena u Evropsku Uniju.

Vijest da su u Srbiji pobijedili Vučić i SNS, a u Mađarskoj Orban i njegova stranka Fidesz, nisu dobre vijesti za Evropu, jer oba lidera podržavaju Putina, iako deklarativno nisu za komadanje Ukrajine, prenose australijski mediji, ne krijući da je vlada Scotta Morrisona poslala Ukrajini ogromnu finansijsku ali i vojnu pomoć.

V. V.