четвртак, јул 25, 2024

Australija: Sve više turista-azilanata

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 11. jul 2024. – Preko 2.300 turista koji su u maju stigli u Australiju, zatražili su politički azil s namjerom da dobiju stalni boravak, odnosno prebivalište. To je najveći broj od kada je na vlasti laburistička vlada Tonija Albanezea, najviše ih je iz Kine, preko 300,  Vijetnamci slijede sa 182 podnosioca, a poslije njih dolaze turisti iz Kolumbije i Indije, sa 152 odnosno 148 turista koji su podnijeli zahtjev da ostanu u Australiji.

Istovremeno, zaštitu od povratka u Gazu zatražilo je 119 Palestinaca koji su stigli u Australiju tokom mjeseca maja, odnosno  ukupno 416 ljudi koji su pobjegli iz rata od oktobra prošle godine.

Australijski Imigracioni ured odbio je u zadnjih šest godina rekordan broj tražilaca azila, čak njih 81.560 ali od maja je Australiju silom zakona napustilo samo jedanaest azilanata koji su tražili da ostanu u Australiji. Nema sumnje da će i ostali biti deportovani, a vlast sporost u rješavanju molbi takvih turista pravda njihovim ogromnim brojem koji su ušli u Australiju za vrijeme vlasti liberala, odnosno njih 27000 u posljednjih šest godina.

Australija je navode mediji, potrošila 160 miliona AUS dolara za inicijativu da se smanji broj azilanata iz relativno sigurnih država i u narednom će periodu vrlo detaljno proanalizirati sve takve zahtjeve, za razliku od tražilaca azila iz država koje su u ratu ili u ratnom stanju.

V. V.