петак, јул 12, 2024

Spahović: Presudama Haškog tribunala u vezi sa genocidom nema prigovora

Slične objave

Podeli

“O presudama u vezi sa genocidom u Srebrenici je u Haškom tribunalu odlučivalo više od 20 sudija i njima nema šta da se prigovori. One su odraz svetske kompetencije. Pitanje je samo da li to neko hoće ili neće da prizna”, izjavio je advokat Sead Spahović.

“Haški tribunal je jedini kompetentan kada je reč o genocidu u Srebrenici. Kada čitate te presude, to je 100 godina ispred nas. U vezi sa genocidom u Srebrenici je odlučivalo najmanje 20 sudija. Te presude su odraz svetske kompetencije. To je legitimno i legalno i njima nema prigovora. Pitanje je samo da li to neko hoće ili neće da prizna”, rekao je za N1 Sead Spahović.

Problematična presuda za „Oluju“

Komentarišući stavove dela javnosti u Srbiji da pred Haškim tribunalom žrtve srpske nacionalnosti nisu dobile zadovoljenje i pravdu, Spahović je podsetio da su u Hagu za zločine nad Srbima osuđeni generali BiH. Dodao je i da misli da je predmet u vezi sa „Olujom“ problematičan.

“Problematično je da je Gotovina oslobođen za “Oluju”, a imaju snimljen razgovor u kojem se čuje Tuđman kako kaže da Srbima treba da se zada udarac od kojeg se neće oporaviti. Ne znam detaljno predmet, ali meni je to sumnjivo i ta odluka je za mene probematična. Ali to ne menja stvari u vezi sa ovim što se radi u Srbiji”, rekao je Spahović, koji veruje da je problem ne samo što se pojedini ratni zločini, uključujuči i genocid u Srebrenici u Srbiji negiraju, nego se i slave oni koji su za to odgovorni.

Spahović je ocenio da je cilj aktuelnih vlasti i da se o genocidu o Srebrenici ne govori.

“Ovde je sve važnije da se o tome ne govori. Deca u Srbiji neće znati šta se u Srebrenici dogodilo“,  rekao je Spahović.

Koštunica – Milošević bez ratnih zločina

Govoreći o tome da ni posle 2000. godine u Srbiji nije bilo mogućnosti da se otvoreno govori o ratnim zločinima, Spahović je rekao da je ključni razlog bio taj što je tada na vlasti bio i Vojislav Koštunica.

“On je bio Milošević bez ratnih zločina. Koštunica je čist, dakle nije ni lopov ni ubica, ali to je ta ista ideologija… Ali, mislim da je ovde osnovni problem narod, a ne političari. Narod ovde uvek glasa za ekstremni nacionalizam, za tu paranoju prema drugima. To je razlog zbog kojeg je Milošević bio na vlasti i krenuo u ratove.” rekao je Spahović.

Pravna i politička krivica

Spahović je ocenio da se ni sledeće godine, kada se navršava 30 godina od genocida u Srebrenici, neće mnogo promeniti i da će se o tom zločinu u Srbiji i dalje ćutati.

„Ovo društvo je nastalo na tom genocidu i na tom ratu. Kao sto je Titova jugoslavija nastala na Drugom svetskom ratu, tako je i ova Srbija nastala na ratovima devedestih“, naveo je Spahović.

Dodao je da to ne znači da su u Srbiji svi odgovorni za ratove i zločine počinjene devedesetih godina na području bivše Jugoslavije.

„Jaspers je u jednom eseju o nemačkoj krivici govorio o različitim oblicima krivice. Pravnu krivicu nose oni za koje sud utvrdi da su krivi. To je krivično-pravna krivica. Ali postoji i politička krivica svih onih koji su to podržavali”, kazao je Spahović.

Podsetio da Jaspers govori i o tzv. metafizičkoj odgovornosti.

„Tu odgovornost ima svaki čovek koji se tome nije suprotstavio. Dakle, oni koji su se u Srbiji borili protiv Miloševića, nosili crni flor, napadali Miloševića i slično, su spasili svoju dušu. Ali treba podsetiti i da je Milošević, kada je izgubio izbore 2000. godine – osvojio dva miliona glasova. To je, kao što je rekao Srđa Popović – dva miliona aplauza za genocid u Srebrenici“, rekao je za N1 advokat Sead Spahović.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.