петак, јул 19, 2024

Savez Hrvata u Vojvodini podržao Vučićeve naprednjake u Subotici

Slične objave

Podeli

Hina/index.hr

U SUBOTICI je formirana nova gradska vlast koju će podržavati i tri vijećnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), koji su istaknuli kako je time potvrđena suradnja sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i na lokalnoj razini, koja je ranije dovela do imenovanja Tomislava Žigmanova za ministra u srbijanskoj vladi.

“Kao klub vijećnika nastupamo samostalno, ali i podržavamo one čimbenike u Skupštini grada Subotice koji će raditi na uključivanju DSHV-a u procese donošenja odluka”, izjavio je nositelj izborne liste DSHV-a Marin Piuković.

Podsjećajući na imenovanje čelnika DSHV-a za ministra u srbijanskoj vladi Piuković je istaknuo dobru suradnju sa SNS-om u predstavničkim tijelima Pokrajine Vojvodine i na razini države.

“Postavljat ćemo pitanja koja se tiču Hrvata”

“Nadamo da će taj model dobre suradnje biti implementiran i ovdje u Subotici”, rekao je Piuković u ime kluba vijećnika DSHV-a, koji je na konstitutivnoj sjednici gradske skupštine podržao kandidate SNS-a i saveza vojvođanskih Mađara (SVM) za gradonačelnika i predsjednika lokalnog parlamenta, kao i sve druge njihove prijedloge.

Dodao je da će DSHV, kao partner novoj lokalnoj vlasti, “visoko na agendi grada Subotice postavljati pitanja koja se tiču hrvatskog naroda koji ovdje živi”.

U tome kontekstu rekao je kako će se zalagati za otvorenje Hrvatskog školskog centra, obnovu drame na hrvatskom jeziku pri subotičkom Narodnom kazalištu, rekonstrukciju putova i infrastrukturno opremanje sela u kojima živi značajan broj Hrvata.

Lokalni izbori održani početkom lipnja

Sudjelovanje u gradskoj vlasti Subotice u DSHV-u smatraju iznimno važnim jer je grad na sjeveru Vojvodine političko, obrazovno, informativno i kulturno središte hrvatske zajednice, koja je najbrojnija upravo u ovom dijelu Srbije.

Subotica je sjedište Hrvatskoga doma – Matice i triju profesionalnih institucija hrvatske zajednice – Hrvatskog nacionalnog vijeća, ustanove Hrvatske riječ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

U prethodne četiri godine DSHV je imao dva vijećnika u gradskom parlamentu i nije bio dio vladajuće većine koju su činili Srpska napredna stranka i Savez Vojvođanskih Mađara. Lokalni izbori u Srbiji održani su 2. lipnja.