среда, фебруар 28, 2024

Aranđelovac: Zavetnici upali na promociju i oterali Basaru

Slične objave

Podeli

ARANĐELOVAC/BEOGRAD, 7. avgusta 2021. – Predstavljanje knjige “Kontraendorfin” Svetislava Basare, ovenčanu NIN-ovom nagradom, sprečili su juče upadom na književno veče u Aranđelovcu predstavnici pokreta “Zavetnici”. Potpuni haos vladao je juče u parku Bukovičke banje i prvi put u istoriji čuvene smotre „Mermer i zvuci“, dugoj 56 godina, desilo se tako da je jedan program u okviru ove manifestacije prekinut.

Predsednik aranđelovačkih „Zavetnika“ Zoran Zečević, kako javlja stvarnost.rs, izašao je na pozornicu scene u parku Bukovičke banje i, uz podršku 15-tak svojih članova i pristalica onemogućio da počne predstavljanje dela „Kontraendorfin“ Svetislava Basare, inače NIN-ovog laureata.

Napravivši scenu, Zečević je zahtevao od direktorke Smotre „Mermer i zvuci“ Katarine Perović i domaćina Vesne Proković da se pročita 16-ta stranica iz nagrađenog romana „Kontraendorfin„, jer tu Basara „pogrdno piše o Desanki Maksimović“.

Potpuni haos ili „tarapana“, kako je to okarakterisao izveštač portala stvarnost.rs, nastao je, jer su „Zavetnici“ insistirali na Basarinom nemoralu, uz poruku da „pisac može da radi u Beogradu ili bilo gde šta hoće, ali da u ‘ustaničkoj Šumadiji’ za njega nema mesta“.

I dok su čelnici smotre pokušavali onima koji su upali na književno veče da objasne kako nije u pitanju politički skup, zamolivši ih da se smire i saslušaju šta pisac, Svetislav Basara ima da kaže, nije pomoglo. Kao ni negodovanje posetilaca književne večeri.

„Da li moja deca treba ovako nešto da čitaju?“, vikali su Zavetnici, bez namere da se primire, zbog čega je Svetislav Basara napustio scenu u parku Bukovičke banje i književno veče je prekinuto. Predstavnici Smotre „Mermer i zvuci“, kako je izvestio stvarnost.rs, pozvali su aranđelovačku policiju, koji je, međutim, došla kada su se gotovo svi razišli i sačinila zapisnik o incidentu, Zavetnici su svoj vandalski čin pravdali na društvenim mrežama time da nisu hteli da dozvole da „iko blati Andrića i Desanku Maksimović“.

Na pitanje šta je to bilo u Aranđelovcu, Svetislav Basara je za portalforum.rs kratko prokomentarisao: “Ništa. Nije održano. Ja otišao. Ciganska posla.”

(Nova rs/D.B.)