субота, јул 13, 2024

Antifašisti Žabljaka: Vlast oduzela prostorije Crvenom krstu

Slične objave

Podeli

Almanah političkog beščašća će sigurno ovu odluku uvrstiti u sami vrh anticivilizacijskih i sramnih odluka

Durmitorci su oduvjek imali poseban senzibilitet i empatiju prema ljudima u nevolji. Poznata je činjenica da nikada u istoriji durmitorskog naroda nije zabilježen pojedinačni slučaj smrti usled pothranjenosti (gladi). Bilo je ratova, bolesti, nerodnih godina ali je narod uvjek dijelio sa nejakim i onima kojima je bila nužda. Takođe je i činjenica da je u toku “četničke vlasti” 1943. godine komandant Žabljaka major Bergenc, prilikom povlačenja predao partizanskoj prethodnici magacine hrane. Prethodilo je njegovo strogo naređenje da se ti magacini ne smiju uništavati. Znao je i on da će izmučeni i gladni narod imati koristi od toga. I imao je.

Današnja “oslobodjena” većina bez trunke razmišljanja donosi odluku o oduzumanju prostorija Crvenom krstu, i tačka. Nema empatije. Poruka jeste “Na ulicu dragi humanitarci”, koji ste u poslednjih 50 godina iz tih prostorija pomogli stotine, ako ne i hiljade ljudi, najosnovnijim potrebama. Volonteri, humanisti prikupljali su hranu, higijenu, odeću, obuću i svojim riječima razumevanja i diskretnim odnosom davali nadu ljudima kojima je prijeko potrebna.

Odluka (Foto: portalforum.rs)

Nastavljači ideologija i politika koje su nas bacile na sramnu stranicu istorije, danas se obračunavaju sa jednom najuzvišenijom civilizacijskom tekovinom, CRVENIM KRSTOM. Taj isti Crveni krst je upućivao i ljekarsku pomoć i pomoć u hrani. Sjetimo se devedesetih godina prošlog vijeka i obilaska gospodje Sagato Ogate, tadašnje predsjednice Međunarodnog Crvenog krsta i stotine tona brašna i ostalih potrepština koji su dijeljeni iz tih danas oduzetih prostorija.

Antifašisti Žabljaka sa ogorcenjem protestvuju nad donijetom odlukom i potvrđuju svoju opredijeljenost da će Crveni krst uvjek imati partnera u svim aktivnostima.
Na večerašnjem (16.novembar) sastanku Predsjedništva Udruženja donijete su odluke:

1. Hitno upućivanje donacije Crvenom krstu Žabljak u vidu kancelarijske opreme kompjutera i štampača

2. Upućivanje Saopštenja za javnost

3. Obavještavanje Međunarodnih organizacija o sramnoj odluci oduzimanja prostorija

4. Obavještavanje Ambasada donatora.

Prenosimo saopštenje Antifašista Žabljaka.

D. B.