понедељак, јул 22, 2024

Ana Brnabić o Rezolucij Evropskog parlamenta: “Politikanstvo!”

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. decembra 2021. (Beta) – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić odbacila je najnoviju rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji ocenivši njenu sadržinu kao “politikanstvo”. Ona je za televiziju Pink rekla da je sinoć pročitala tu rezoluciju  i ocenila da su oni koji su glasali za tu rezoluciju pokazali licemerje, te podsetila da je neposredno pre te rezolucije Srbija u sklopu nastavka evropskih integracija otvorila Klaster četiri.

“Poenta je pljunuti Srbiju, ako mogu tako da kažem, ne znam da li je politčki korektno ili nije ali to je poenta – uraditi šta god da se pljune Srbija, po bilo koju cenu i koliko god treba da pokažete vaše licemerje, nikakav problem”, rekla je Brnabić i dodala da ta rezolucija ima “dve, tri, četiri stranice”, te navela da je izdvojila nekoliko stvari koje pokazuju to licemerje.

“Oni oštro osudjuju kršenje osnovnih prava na mirne proteste. Ko je u Srbiji kršio pravo na mirne protreste? Pa čekajte da li smo mi u Francuskoj, u Nemačkoj, Belgiji, Luksemburgu…”, rekla je ona. “U Belgiji i u Luksemburgu ubiše demonstrante…što su ih tukli, hapsili po ulici, što su ih tuširali vodenim topovima po ovom vremenu, što su ih legitimisali?”, zapitala je ona.

Navela je primer Luksemburga, gde je tamnošnji premijer rekao da građani mogu da protestuju na ruti koju im odredi vlada… Brnabić je navela i da se u toj rezoluciji, pod tačkom 7 osuđuje mural Ratku Mladiću u Beogradu. “Za tu rezoluciju je od 12 poslanika iz Hrvatske glasalo njih 11, jedan je bio uzdržan…i ozbiljno su zabrinuti za jedan mural”, rekla je ona i pokazala centar Zagreba sa murlom posvećenom Slobodanu Praljku, te ukazala da hrvatski parlamentarci to nisu osudili.

Brnabić je rekla i da je ta rezolucija praktično odgovor “nekih hrvatskih parlamentaraca i Viole fon Kramon na otvaranje četri poglavlja (u okviru Klastera četiri)”. “Oni ne mogu da se pomire sa tim”, rekla je Brnabić.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su Rezoluciju o demokratiji u Srbiji, kojom se pored ostalog izražava velika zabrinutost zbog prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trafikinga oko 500 vijetnamskih radnika u kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu.