петак, мај 24, 2024

Američki Vrhovni sud preinačio sopstvenu presudu od pre 50 godina i ukinuo pravo na abortus

Slične objave

Podeli

Milioni žena u SAD izgubiće zakonsko pravo na abortus, nakon što je Vrhovni sud poništio presudu od pre 50 godina kojom je u čitavoj državi legalizovan prekid trudnoće.

Sud je poništio presudu u slučaju Rou protiv Vejda, nedeljama nakon što je procurio dokument koji je nagovestio ovakahv ishod. Presuda će promeniti pravo na abortus u Americi, a pojedine države sada mogu da zabrane postupak. Očekuje se da će polovina američkih država uvesti nova ograničenja ili zabrane.

Džozef Bajden, američki predsednik, osudio je presudu i poručio da će ženama iz država u kojima su sada na snazi ograničenja za abortus moći slobodno da putuju u druge delove zemlje da bi im bila prekinuta trudnoća.

Posle presude Vrhovnog suda, 13 saveznih država je već usvojilo takozvane zakone o pokretanju koji će automatski zabraniti abortus.  Neke druge će verovatno brzo usvojiti nova ograničenja. Misuri je postao prva američka država koja je zabranila abortus posle presude Vrhovnog suda.

Ukupno se očekuje da će pristup abortusu biti prekinut za oko 36 miliona žena u reproduktivnom dobu, prema istraživanju Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo), zdravstvene organizacije koja izvodi abortuse.

Tokom 2019. godine prosečna osoba prilikom abortusa bila je starosti: devet odsto tinejdžerke, 57 odsto u dvadesetim, 35 odsto iznad tridesetih i 60 odsto žena koje su imale barem jedno dete. Izvan veze bilo ih je 55 odsto, iz vanbračne zajednice 31 odsto i 14 odsto udatih. Šezdesetčetiri odsto njih pohađalo je neku višu školu, 23 odsto je diplomiralo, a 49 odsto živelo je ispod linije siromaštva.

Vrhovni sud je razmatrao slučaj Dobs protiv Džeksonove ženske zdravstvene organizacije, koji je osporavao zabranu abortusa u Misisipiju posle 15 nedelja. Sud je sa šest glasova za i tri protiv presudio u korist države, suštinski okončavajući ustavno pravo na abortus. Stoga smatramo da Ustav ne daje pravo na abortus… i da se ovlašćenje za regulisanje abortusa mora vratiti narodu i njihovim izabranim predstavnicima”, navodi se u delu presude.

Odluka Vrhovnog suda da preinači sopstvenu odluku, što je vrlo retko, verovatno će pokrenuti političke bitke kakve Amerika nije videla još od borbe za ukidanjem ropstva, kada su države bile podeljene na dve naizgled nepomirljive strane.

Vrhovni sud je preoblikovan za vreme mandata predsednika Donalda Trampa imenovanjem trojice sudija i nazvan je najkonzervativnijim u modernoj istoriji SAD. Šest od devet aktuelnih sudija imenovali su republikanski predsednici, a ostalu trojicu demokratski.

Guverneri nekoliko država koji pripadaju Demokratskoj stranci, među kojima su Kalifornija, Novi Meksiko i Mičigen, već su ranije najavili predlog da se u njihove ustave uvrste odredbe o pravu na abortus ako presuda u slučaju Ro protiv Vejda bude poništena.

Šta je sve rekao Bajden?

„Tužan je ovo dan za sud i za državu”, rekao je američki predsednik, komentarišući presudu Vrhovnog suda. „Sud je uradio ono što nije nikada ranije. Oduzeo je izričito ustavno pravo koje je fundamentalno za toliko Amerikanaca”, kaže on. „Biće stvarnih i neposrednih posledica”.

Bajden je rekao i da je ova odluka „toliko ekstremna da su žene i devojke prinuđene da rađaju dete svog silovatelja”. „To jednostavno zapanjujuće. Zamislite da žena mora da nosi dete koje je bilo posledica incesta. To je okrutno”, rekao je američki predsednik. On kaže i da će žene iz država u kojima su sada na snazi ograničenja za abortus moći slobodno da putuju u druge delove zemlje da bi im bila prekinuta trudnoća.

„Moja administracija će braniti to njihovo suštinsko pravo”, rekao je on, dodajući da nijedan zvaničnik neće moći da se meša u pravo žene da putuje. Pored toga, Bajden je rekao da će njegova administracija „obezbediti pristup lekovima… poput kontracepcije”. Američki predsednik je zatražio od svih, i protivnika prava na abortus i onih koji su za, da mirno protestuju. „Nasilje nikada nije prihvatljivo”.

Bajden je poručio američkim ženama da zna da će se sada suočiti sa „neverovatno teškim situacijama”. „Čujem vas. Podržavam vas. Stojim uz vas”, rekao je i oručio i da „ovo nije završena priča”.

BBC/D. B.