уторак, мај 28, 2024

Američka avijacija demonstrirala silu iznad Balkana sa F-35

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. juna 2022. – Američka avijacija izvela je danas prikaz sile sa dva borbena aviona F-35 iznad Balkana, čiji je cilj bio pokaže prisustvo vojne moći u kontekstu rata koji se vodi u Ukrajini, javlja agencija Beta.

Agencija se poziva na portal Balkanska bezbednosna mreža i navodi da su dva F-35 poletela iz Nemačke i nastavila let kroz vazdušne prostora članica NATO (zaobilazeći Srbiju) do Bugarske i zatim su ušli u makedonski vazdušni prostor. “Na maloj visini preleteli su aerodrom Petrovac i sleteli. Posle popune gorivom vratili su se. Zadatak je bio jasan – da se pokaže prisustvo američke vojne moći iznad Balkana u kontekstu rata koji se vodi na istoku”, piše u tekstu.

Oba aviona bila su naoružana sa raketama vazduh-vazduh velikog dometa AIM-120 AMRAAM koje su viđene na zemlji, jer je otvoren prostor unutar aviona za smeštaj projektila i jedna raketa je pred posmatračima izvučena. Zadatak iznad Balkana poveren je pilotima 134. lovačke eskadrile Nacionalne garde Vermonta, partnerske države Severne Makedonije u SAD.

Ta eskadrila ima detašman od osam F-35A koji su privremeno prebazirani u nemačku bazu Špandalem, kao deo ojačanog prisustva NATO na istočnom krilu saveza. Još jedan prikaz sile izveden je 16. juna kada su dva F-35A preletela regiona Baltika i na maloj visini prošla iznad Vilnjusa, Rige i Talina.

“Politička i propagandna poruka je čitljiva Amerika namerava da štiti saveznike. Zato se pokazuju avion koji je prestižno sredstvo američke avijacije. Njegov glavni adut je nizak radarski otkaz i sofisticiran elektronski sistem koji treba da obezbedi prodor kroz protivnički sistem protivvazdušne odbrane”, dodaje se. (Beta)