среда, мај 29, 2024

Ambasada Ukrajine: Informer pod uticajem ruskih lažnih vesti

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. januara 2023. (Beta) – Ambasada Ukrajine u Beogradu saopštila je danas da je dnevni list Informer “pod uticajem ruskih lažnih vesti”, demantujući njegove navode da su ukrajinske snage u Dnjepru ubile 28 ukrajinskih civila.

Ukrajinska ambasada navodi da se “brutalna agresija terorističke države” Rusije na Ukrajinu “ne izvodi samo na bojnom polju”, već da Moskva takođe “troši ogromne resurse na informacioni front, cinično uvodeći informacioni terorizam”.

“Ruska državna propaganda ignoriše ubistva hiljada ukrajinskih civila, dece, uništavanje gradova i sela i pokušava da optuži druge za sopstvene ratne zločine ciničnim dnevnim izveštajima”, navodi ambasada.

Foto: blogspot.com

Povodom subotnjeg napada u gradu Dnjepar, u kojem su poginule destine civila, ambasada dodaje da Kremlj, uz usmeravanje stotina projektila na ukrajinske gradove, “pokušava da okrivi svoje žrtve za taj užasan zločin”.

“Novinska agencija Informer našla se pod uticajem ruskih lažnih vesti, koju na kraju krajeva moramo podsetiti da nije ‘Ukrajina napala Rusiju’, kako ste svojevremeno preneli. I nisu Ukrajinci u Dnjepru ‘ubili 28 svojih civila’. Danas cela Ukrajina tuguje i moli se za 44 poginulih, uključujući četvoro dece, 39 spasenih koji su povređeni i još 25 nestalih žrtava ruskog raketnog napada”, navodi se.

Ambasada ukazuje da “takve ‘optužbe’ popularne novinske agencije u Srbiji izgledaju apsurdno, jer su ruske rakete usmerene na uništavanje ukrajinskih gradova i ubijanje ukrajinskih građana u njihovim domovima, uništavanje civilne infrastrukture i zastrašivanje svih zemalja sveta svojom bezobzirnošću i besmislenošću”.

“Sigurni smo da će ruske teroriste, sve one koji uništavaju našu državu i doprinose tome, a takođe opravdavaju ratne zločine Rusije, osuditi i kazniti cela međunarodna zajednica”, dodaje ukrajinska ambasada u Beogradu.