недеља, мај 26, 2024

Aida Ćorović: Nisam cepala srpsku zastavu

Slične objave

Podeli

Snežana Čongradin

Zastavu Srbije nisam ni videla, kamoli cepala u Novom Sadu, tokom protesta “Bunom protiv mafije”, kaže za Danas aktivistkinja Aida Ćorović, koja se od strane prorežimskih tabloida i pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke našla na udaru laži da je skrnavila srpsku zastavu.

Kako kaže, to je apsolutna laž.

Targetirana sam jer sam Bošnjakinja, borkinja za ljudska prava, žena sam, nemam nikog da mi čuva leđa… Zato što nemam baš nikakvu instituciinalnu ili bilo koju drugu zaštitu, delujem u lično ime i stojim iza svog aktivizma. Očigledno je da ovim lažima žele da sklone pažnju sa gorućih društvenih problema. Dakle, postoje snimci fotografije. Zastavu je sklonio mladić, učesnik protesta, i to vrlo pažljivo, kako ne bi bila oštećena farbom kojom su gađane prostorije SNS u Novom Sadu – kaže Aida Ćorović.

Ona napominje da su apsolutne laži da se zalaže za autonomiju Sandžaka, kako joj pripusuju tabloidi i funkcioneri SNS. – Ja bih prva reagovala negativno na uspostavljanje zahteva za autonomijom Sandžaka. Moj stav u vezi autonomije Sandžaka je javan i poznat javnosti u Sandžaku i zbog tog stava sam imala problema u svom gradu– ističe Aida Ćorović.

Naša sagovornica je nakon tagetiranja od strane tablolida, tokom vikenda dobila niz pretećih poruka na društvenim mrežama, kojim joj se nagoveštava sledstveno ugrožavanje života.

“Kume, ja bih da ovo koljemo”; “Da joj se oduzme pasoš i u logor”; “Neka peticija da se protera govedo”; “Jebem li joj prvi red na sahrani, ceo”… Ovo su samo neke od jezivih poruka koje je Aida Ćorović primila na društvenim mrežama.

Podsetimo, Aida Ćorović se konstantno nalazi na udaru profaštičkih medijskih natpisa i priloga, optužena da kao Bošnjakinja radi protiv Srbije, čime joj je direktno ugrožena fizička bezbedenost. Nakon što su je brutalno i nasilno priveli pripadnici policije u civilu, zbog performansa u kojem je pogodila jajima mural Ratka Mladića, izražavajući protest zbog veličanja ovog osuđenog ratnog zločinca, Aidu Ćorović su u blizini njenog stana napali nepoznati huligani I, između ostalog je polili Koka Kolom, zbog čega niko nije procesuiran.

Foto: Facebook

– U trenutku dok vlast, putem sramnih odluka uzurpiranog REM-a utvrđuje pozicije svojim frekvencijama laži, u toku je napad režima, tabloidnog smeća i plaćenika zaduženih za režimsku propagandu i ekstremizam na društvenim mrežama, na borce za slobodu, ljudska prava i dostojanstvenu Srbiju. Uobičajeno, na meti je hrabra Aida Ćorović. Napadi na Aidu oduvek su bili, kao što su i sada, potvrda uspaničenosti jednog režima i njegovog kukavičkog „šefa“, a uz to potvrda da je građanska, demokratska, evropska Srbija sa mnogim hrabrim nestranačkim ličnostima koje ovih dana predvode velike proteste, na dobrom putu – piše u saopštenju Ekološki ustanak, stranka Zajedno i koalicija Moramo.

Kako se dodaje, ne može se imati ni trunka sumnje, slušajući izjave Aleksandra Vučića, da besmislene populističke laži čijim se plasiranjem vrše koordinisani napadi na naše saborce, dolaze direktno iz njegovog, građanima Srbije odavno prepoznatljivog, mentalnog sklopa.

– Kao i devedesetih kada je pozivao na krvave odmazde i proterivao hrvatske porodice iz Zemuna i Vojvodine, Aleksandar Vučić i danas računa na prijemčivost populističkog ekstremizma u uslovima duboke društvene, ekonomske, kulturne i moralne krize koju njegov režim već čitavu deceniju proizvodi. Ekološki ustanak, stranka Zajedno i koalicija Moramo pozivaju srpsku javnost na zbijanje redova uz sve hrabre sugrađane, aktiviste i borce za bolju Srbiju, da se zajedno suprotstavimo Vučićevoj mašineriji laži i ekstremizmu fašističkih falangi pod njegovom komandom, a u ime odbrane naših gradova i države – ističe se u saopštenju.

Doći ce dan, dodaje se, kada će pobornici laži, nasilja, uzurpiranja institucija, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, odgovarati za svoje klevete, napade na građane, organizovani kriminal i gušenje javne reči.

– Podrška Aidi Ćorović i svim hrabrim saborcima za slobodnu i pravednu Srbiju – zaključujese saopštenju.

VUČIĆ: NISAM ZNAO ZA AIDU…

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ JE TOKOM DANAŠNJE KONFERENCIJE ZA NOVINARE, DOBIO PITANJE OD TELEVIZIJE PINK, DA LI ĆE AIDA ĆOROVIĆ BITI KAŽNJENA ZA CEPANJE SRPSKE ZASTAVE U NOVOM SADU.

VUČIĆ JE ODGOVORIO DA JE CEPANJE ZASTAVE KRIVIČNO DELO I ZA TO ĆE SE KRIVIČNO I PRAVNO ODGOVARATI, IAKO NAVODI DA JE UPUĆEN DA SU NEKI DRUGI CEPALI ZASTAVU, DA NIJE ZNAO ZA AIDU.

– NAŠ ZAKON TO NE MOŽE DA RAZUME, TAKO DA NI PO BABU NI PO STRIČEVIMA – REKAO JE VUČIĆ.