среда, мај 29, 2024

Ahmeti: U SE Srbija izgubila bitku protiv Kosova

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 3. januara 2023. (Beta) – Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Krešnik Ahmeti izjavio je da je postojalo više “non papira” koje je Srbija poslala na adresu Saveta Evrope u Strazburu protiv prijave Kosova za članstvo u Savetu Evrope, ali je, prema njegovim rečima, tu bitku izgubila.

Ahmeti je rekao da je Kosovo obezbedilo podršku u glasanju, kao i pravno tumačenje kojim se konstatuje da za Kosovo nema prepreka u tom pravcu.

“Srbija je uvek bila aktivna u suprotstavljanju Republici Kosovo, bilo na bilateralnom ili multilateralnom planu, u slučaju Saveta Evrope, protivila se dan pre nego što smo se prijavili. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 11. maja prošle godine sazvao sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost pre nego što je Kosovo apliciralo u Savet Evrope”, kazao je Ahmeti u intervju za prištinsku agenciju Kosovapress.com.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova je rekao i da se nada konstruktivnom pristupu Srbije, ali i EU u briselskom dijalogu. “Nadamo se da ćemo imati konstruktivniji pristup Beograda u dijalogu, ali i drukčiji pristup Evropske unije i drugih zapadnih zemalja gde se ne igra na kartu neutralnosti u situacijama kada je jasno ko je kriv, kao što smo imali situaciju krajem prošle godine sa barikadama, sa kidnapovanjem i premlaćivanjem Srba od strane nelegalnih struktura u Beogradu, sa napadima na novinare, sa napadima vatrenim oružjem na kosovske policajce, sa napadima na patrole Euleksa, napadima na KFOR. Stvari treba nazvati pravim imenom”, kazao je on.

Ahmeti je rekao da Srbija nije zaustavila takozvanu kampanju za povlačenje priznanja Kosova, ali da ona “nije postigla nikakve rezultate”.