уторак, јул 16, 2024

Advokati: Vidimo se u subotu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 9. decembra 2021. – Advokati Miroslav Živković i Bojan Čedić pozvali su danas na konferenciji za medije u Medija centru na novi protest u subotu u podne, potom priključenje građanima u blokadama.

Advokat Živković je rekao da je srpski predsednik Aleksandar Vučić “porekao sam sebe” i Zakon o eksproprijaciji vratio u Narodnu skupštinu. Govoreći o protestima on je rekao da borba ne treba da prestane. “Ovo je jedna dobijena bitka, ali rat još nije gotov jer se ovde radi o jako problematičnom ponašanju režima i ne treba im verovati.”

Kada smo se mi pobunili zbog izmena Zakona o parničnom postupku, naveo je Živković, država je reagovala tako što je obustavila rad na tome, a kada smo ukazali da se radi o bankarskom lobiju onda je to pokušano kroz autentične izmene i onda je Aleksandar Vučić izašao kao neki spasilac građana i naroda i zahtevao povlačenje tih predloženih autentičnih tumačenja.

“Posle dva meseca kao grom iz vedra neba imli smo da su banke uticale na na Vrhovni kasacioni sud da donese onaj kriminalni stav od 16. septembra 2020. godine. Vučiću ne treba verovati i to ne treba da obrazlažem, videli ste i čuli poslednjih dana (“da je zakon odličan, potom da ne valja ničemu…”) njegove kontradiktorne izjave”.  Živković je pomenuo da je i Hitler imao svoje zakone i svoje sudije “pa je li odgovarao neko zbog borbe protiv tog Hitlera i nacizma i fašizma…?”

Nažalost, ovi zakoni su gori nego Hitlerovi, istakao je Živković, i dodao da je “ova okupacija mnogo gora nego ona nacističke Nemačke. Ovo danas je ne samo genocig nego i humanocid. Tražimo da se vidi ko stoji iza tih kompanija i ko je potpisnik. Sve te ugovore treba poništiti! Govoreći o rerefendumu Živković je kazao da se treba potruditi da do njega uopšte ne dođe ili da se shvati za izjašnjavanje ZA i PROTIV Vučića.

Zakon o referendumu nije dobar, tvrdi advokat Bojan Čedić. “Šesnaesti januar nam se bliži i mi ćemo na osnovu tog lošeg zakona (i predsednik je pričao o tome) izaći na rerefendum i moramo da izađemo svi i kažemo NE. Zašto? Zato što je sam zakon plod ishitrenosti i srljanja, nedostatak konsenzusa jvnosti… Gotovo svim propisima koji su doneti ove godine nedostaje mišljenje struke i neki period u kojem bi se javnost izjasnila o predloženim zakonskim rešenjima”.

Čedić je potom citirao mišljenje Venecijanske komisije koja je povodom izmena Ustava rekla da taj akt ima obeležje ishitrenog pisanja koje nije ni približno prethodnim standardima, nedostatak mogućnosti javne rasprave a iskazana je i zabrinutost zbog preterane uloge Parlamenta prilikom imenovanja u pravosuđu.

“Važeći Ustav ostavlja preveliki prostor uticaju zakonodavne i izvršne vlasti na izbor nosilaca pravosudnih funkcija i takav utica može da dovede do neželjene politizacije pravosuđa. Trenutno imamo visokopolitizovan i Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca i mi ćemo ga ovim izmena praktično zamrznuti, i tako duboko politizovan donosiće odluke”.

Vidimo se u subotu, poručili su na kraju advokati Živković i Čedić.

D. B.