уторак, јул 16, 2024

Mural prekrečen, potom opran

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 9. decembra 2021. – Nakon poniženja na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, još veću sramota za Srbiju nam je vlast priredila danas na Međunarodni dan sećanja na žrtve genocida. Dok su nesposobne institucije mesec dana odlagale uklanjanje murala u Njegoševoj, hiljade Mladićevih glava iscrtano je po Beogradu i Srbiji. To nije komunalno pitanje, to je vrednosno i političko pitanje par ekselans.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji smatra nemarnim i aljkavim postupak GO Vračar da ukloni spomenik Mladiću u Njegoševoj pod okriljem noći. Prekrečena površina je potrajala čitavih 10 minuta od prve vesti u medijima da je mural ukonjen. Huligani su vrlo lako i brzo, vodom i krpom, vratili stari sjaj spomenika ratnom zločincu.

Ranije smo nekoliko puta javno saopštili da posao uklanjanja zahteva specijalnu opremu koju, pored privatnih firmi poseduju komunalne službe grada Beograda.

Zato još jednom pozivamo GO Vračar, Grad Beograd, MUP Srbije i predsednicu Vlade Brnabić da koordinisanom akcijom uklone spomenik Mladiću u Njegoševoj kao i grafite koji slave ovo oličenje zla kao heroja kako u Beogradu tako i u drugim gradovima širom Srbije.

Na međunarodni dan žrtava genocida, ovakva koordinisana akcija institucija Srbije predstavljala bi minimum preuzimanja odgovornosti institucija zemlje koja je jedina osuđena za nesprečavanje genocida. Na ovaj način bi se postavili temelji da mesto poštovanja u srpskom društvu konačno imaju žrtve, a ne ratni zločinci.

(Inicijativa mladih za ljudska prava)