понедељак, октобар 21, 2024

Kralj Australije u parlamentu

Slične objave

Podeli

ADELAIDE, 20.oktobar 2024. – Drugi dan posjete Australiji, kralj Čarls bez kraljice Kamile pisustvovao je svečanosti povodom 200 godina od konstituisanja Parlamenta Novog Južnog Velsa, istakavši  da je njegova pokojna majka, kraljica Elizabeta prije 50 godina na istom mjestu proslavljala 150 godina parlamentarizma u Sidneju, glavnom gradu NJV i Australije.

Na ulazu pozdravila ga je generalna guvernerka,njegova predstavnica Australije, Sem Mostin.

Prvi put je Čarls predstavljen kao kralj Australije, a on je uzvratio da mu je velika čast biti u zemlji koju mnogo obožava. U  punpoj zgradi Parlamenta 75 godišnji monarh često je prekidan ovacijama i smijehom jer je poznato da je suveren Ujedinjenog kraljevstva veoma duhovit čovjek.

Ulicama Sidneja kojima je prolazila kolona automobila, bilo je dosta ljudi koji su zastavama UK i Australije pozdravljali rojaliste. Pretpostavka je da je 77 godišnja kraljica Kamila ostala u hotelu jer je prvog dana, možda malo previše uživala u šetnji sidnejskim parkovima.

Istovremeno pred zgradom Parlamenta okupila se manja grupa protestanata, uglavnom pripadnika domicilnog naroda s transparentima “Stop kolonizaciji” i “Čarls idi kući”.

Kraljevski par napušta Austriju u srijedu 23. oktobra.

Vasiljko Vukoje

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.