субота, октобар 12, 2024

Opozicija kritikuje što je na samit u Dubrovniku pozvan Vučić, ali ne i Milanović

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 9. oktobra 2024. (Beta) – Predstavnici hrvatske opozicije kritikovali su danas vladu što je na današnji samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku pozvan predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali ne i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

“Apsolutno je nedopustivo da osoba koja, verovatno, ni dan danas nije sigurna je li Dubrovnik hrvatski grad, bude pozvana na samit u taj isti Dubrovnik, a da izabrani predsednik Hrvatske na taj isti samit nije pozvan”, rekao je novinarima predsednik najveće opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Siniša Hajdaš Dončić.

On je ocenio da to najbolje govori o “okupiranosti institucija” i nesaradnji među sukreatorima spoljne politike, odnosno, vlade i predsednika. “To je definitivno sramota za Hrvatsku”, rekao je Hajdaš Dončić.

Samit u Dubrovniku, na koji je došao i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, održava se u jeku još jednog političkog sukoba između predsednika Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Ti loši odnosi često se lome i na pitanju vojne pomoći Ukrajine, protiv koje je Milanović, jer smatra da to dovodi rat u Hrvatsku.

Milanović je, kao vrhovni komandat, nedavno odbio da potpiše saglasnost na vladinu odluku o slanje hrvatskih vojnika u misiju NATO za obuku ukrajinskih vojnika.

Proteklih dana Milanović je boravio u Crnoj Gori, a danas je u Poljskoj gde je u memorijalnom muzeju Aušvic odao počast žrtvama holokausta.

U Dobrovniku se danas održava samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa na kojem su zvaničnici 12 zemalja, među kojima četiri predsednika, ali nema predsednika zemlje domaćina. Suorganizatori skupa su ukrajinski predsednik i Vlada Hrvatske.

Poslanica opozicione stranke Most Ivana Kekin izjavila je novinarima u Zagrebu da je reč o nastavku protivustavnog ponašanja premijera Plenkovića koji “kontinuirano ignoriše instituciju predsednika jer ima problem s osobom koja je na čelu te institucije”.

“Oni su sukreatori spoljne politike i potpuno je neprihvatljivo da predsednik nije pozvan. Radi se o skupu koji obuhvata region i razumem zašto su pozvani čelnici drugih zemalja, pa i Vučić, ali to dodatno pogoršava činjenicu da nije pozvan naš predsednik”, rekla je Kekin.

Ona je ocenila neuverljivim spekulacije da je Zelenski tražio da Milanović ne bude pozvan. “To što Plenković tvrdi da je neko prorus ili ne, tvrdio je on to za celu opoziciju i to za onu koja je, dok je njegov ministar čitao Lavrovljevu poeziju, upozoravala šta ruski režim osvaja u Hrvatskoj u energetskom i privrednom pogledu”, dodala je ona, preneli su hvatski mediji.

Poslanik desne stranke Most Ante Kujundžić rekao je da je na skup morao da bude pozvan Milanović, bez obzira na to šta ko o njemu misli.

“Tragikomično je da je pozvan Vučić, jedan četnik bez brade, koji je došao glumeći da niti zna ko je niti šta je ili možda zaboravlja ili pokušava prikriti da je Putinova uhoda”, rekao je Kujundžić.

On smatra da je možda i dobro da Vučić dolazi da “pogleda i priseti se svega onoga što je njegova ili politika, čiji je on naslednik, napravila Dubrovniku”, prenela je agencija Hina.

Poslanik vladajuće desničarske stranke Domovinski pokret Stipe Mlinarić Ćipo rekao je da mu ju je žao što je Vučić u Dubrovniku.

On je, kako su preneli mediji, rekao da smatra da je pre pozivanja trebalo da bude rešeno pitanje ratne odštete i nestalih iz Domovinskog rata, kao i ostala otvorena pitanja.

“Nadam se da će Plenković na margini sastanka postaviti i ta pitanja koja su jako bitna za Hrvatsku i normalizaciju odnosa sa Srbijom”, rekao je poslanik.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman danas je u Dubrovniku oštro kritikovao Milanovića ocenivši da radi na štetu Hrvatske i hrvatskih nacionalnih interesa.

Na pitanje novinara da li bi bilo bolje da je i Milanović na samitu, Grlić Radman je rekao da ne zna s obzirom na Milanovićeve kontraverzne izjave.

“One izjave su vrlo kontraverzne, u jednom trenutku on je kao neutralan, nesvrstan, pa onda opet upoređuje Putina i Netanyahua. Dakle svašta smo tu čuli”, rekao je ministar.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.