субота, септембар 28, 2024

Trajković: Ne postoji rešenje za kosovski problem već rešavanje, to je proces

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. septembra 2024. (Beta) – Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković je danas u Beogradu, otvarajući sastanak sa opozicijom, naglasio da je to “skup nade i hrabrenja” srpskog naroda u njegovoj borbi za egzistencijalni opstanak.

“Ne postoji rešenje za kosovski problem, već rešavanje, to je proces i ne prihvatamo ništa preko kolena”, rekao je on. Poručio je da je cilj skupa da se pomogne zaustvaljanje negativnog procesa, navodeći da sve više ljudi koji odlaze s Kosova, seli u centralnu Srbiju i grobove svojih bližnjih.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Momir Stojanović je rekao da se s današnjeg skupa mora uputiti zahtev Ujedinjenim nacijama da se pregovori Srbije i Kosova premeste iz Brisela gde se sada vode u tu organizaciju koja je ranije radila na tome.

“Iseljavanje Srba sa Kosova i Metohije posle događaja u Banjskoj je intenzivirano”, upozorio je Stojanović.

Naveo je i da se govori o potpisivanju temeljnog sporazuma između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Prištine, što se slično desilo i ranije s Crnom Gorom. Rekao je da se čuje da ima pritiska na mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija, kao egzarha Pećke patrijaršije, i na vladiku raško-prizrenskog Teodosija da potpišu takav dokument.

Nekoliko govornika je takođe pominjalo SPC, tražeći da iznese stav jer je “vekovima bila čuvar srpskog naroda”.

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je rekao da je “ćutanje SPC sramno, ne ide joj na čast, pogotovo što se zna da su održali srpski narod kroz istoriju”. On je ocenio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “izdajnik” i da nije moguće voditi sistematsku borbu za Kosovo dok je on na vlasti. “Niko nije za rat”, naglasio je Jovanović i više puta rekao da je to “poslednja opcija”.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić je predložio da se uputi inicijativa SPC da “jasno iznese svoj stav” i ocenuio da vlast Srbije “sigurno neće štiti Srbe” od premijera Kosova Aljbina Kurtija. “Crvena linija je da ne sme biti nezavisnog Kosova i da bezbednost Srba ne sme biti predmet trgovine – to je polazna tačka”, rekao je Aleksić.

On je rekao i da vlast izbegava raspravu o Kosovu u Skupštini Srbije jer bi se tako donela platforma kojom bi se onemogućili “privatni razgovori” vlasti s Kurtijem i međunarodnom zajednicom.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.