уторак, септембар 24, 2024

Konaković: Srbija štiti osuđene ratne zločince koji su pobegli iz BiH

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 24. septembra 2024. (Beta) – Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da su tokom rata u BiH širom zemlje masakrirani civili, a da je kulminacija godina agresije i genocidnih radnji, kako je naveo, bio genocid u Srebrenici.

“Ne samo da nas svet nije zaštitio, već je dozvolio da srpske snage ubiju gotovo 8.400 civila u gradu koji je bio proglašen kao UN-ova sigurna zona”, rekao je Konaković na sastanku ministara spoljnih poslova Pokreta nesvrstanih zemalja (NAM), održanom na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, preneli su danas sarajevski mediji.

Gopvoreći na temu “Zaštita civila u oružanom sukobu: solidarnost s palestinskim narodom”, on je rekao da je BiH 1992. godine “napadnuta od moćno naoružanih srpskih snaga, dok je UN nametnuo embargo na oružje, zabranjujući da se obezbedi oružje za odbranu naših domova, naših porodica i naše zemlje”.

“Na mnogim mestima u BiH žrtve su prisiljene živeti rame uz rame s pojedincima koji su ih mučili. Iako je to krivično delo, veličanje osuđenih ratnih zločinaca je uobičajeno i koriste ga čak i neki izabrani vladini službenici”, naglasio je Konaković.

Optužio je Srbiju da pruža utočište osuđenim ratnim zločincima, koji su pobegli iz BiH kako bi izbegli služenje zatvorskih kazni.

Dodao je da i na bošnjačkoj strani postoje, kako je kazao, “ružni izuzeci”, navodeći da je i “nekolicina boraca s te strane ubila civile, ali su čak i tokom rata bili progonjeni i kažnjeni”.

Mi ne veličamo one koji ubijaju decu, žene, civile. To je naša snaga, a ne slabost. U najtežim vremenima nikada nismo posegnuli za zlom, nikada nismo postali poput onih koji su nas napadali, dok su činili najgore zločine protiv čovečnosti na evropskom tlu nakon Drugog svetskog rata“, rekao je Konaković.

Dodao je da predstavnici BiH, zbog svega što se dešavalo tokom rata u toj zemlji, imaju dužnost da zahtevaju od onih koji imaju moć da odmah zaustave najbrutalnije klanje dece, žena, staraca, muškaraca i svih civila u Gazi.

Cvijanović: U Bosni su stradali svi narodi a ne samo jedan

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da su ovakvi Konakovićevi stavovi produkt bošnjačke ratne propagande, dodavši da kao takvi ne mogu održavati stavove svih naroda niti BiH.

Đeljka Cvijanović (Foto: bboy-news.info)

“U BiH se desio tragični građanski rat, u kome su stradali svi narodi, a ne samo jedan. Pričom o agresiji, Konaković pokušava amnestirati zločince iz sopstvenog naroda i minimizirati sve žrtve, osim bošnjačkih”, rekla je Cvijanović za novinsku agenciju Srna.

Dodala je da Konaković “nije nikakav predstavnik BiH, kako se lažno predstavio u Njujorku, već da on predstavlja isključivo sebe i u svoje ime iznosi laži na međunarodnim forumima”.

Dodik: Konaković iznosi lične stavove

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da sve što ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković priča po svetu nema veze sa Bosnom i Hercegovinom, Republikom Srpskom i Federacijiom BiH niti sa narodima koji tu žive, već da iznosi lične stavove da bi zaradio jeftine političke poene kod bošnjačkih sunarodnika.
“Konaković je najočitiji primer pravog naslednika politike ‘muslimanske braće’ Alije Izetbegovića. U želji da se dodvori sarajevskoj čaršiji on uporno pokušava da bude veći od Izetbegovića, jer niti ima svoje politike, ni stava, a nije ni političar”, rekao je Dodik za novinsku agenciju Srna.
Milorad Dodik (Foto: portalforum.rs)
Komentarišući obraćanje Konakovića na sastanku ministara spoljnih poslova Pokreta nesvrstanih zemalja u Njujorku, gde je govorio o ratu u BiH, on je ministra spoljnih poslova nazvao “političkim špekulantom, koji pokušava privući pažnju birača i muslimana ratnohuškačkim izjavama, širenjem neistina o Miloradu Dodiku, Aleksandru Vučiću, Republici Srpskoj i Republici Srbiji”.
“Konaković nije dostojan uopšte da sjedi u Njujorku i razgovora o bilo kojoj temi. On niti predstavlja BiH niti iznosi usaglašene stavove legalno izabranih političkih predstavnika u institucijama BiH”, naveo je Dodik. Ocenio je da je Konakovićev nivo “sarajevska mahala, gde može do sutra da priča, kleveće i laže, a sve preko toga je krupan zalogaj za malog u pokušaju”.
“Već odavno je u oblasti spoljne politike srušen ustavni poredak BiH. Muslimanski predstavnici samostalno iznose stavove svojih partija i politike muslimanskog Sarajeva”, naglasio je Dodik i ponovio da je BiH “besmislena” država.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.