среда, октобар 2, 2024

Vinketa – odlični rezultati u kratkom vremenu

Slične objave

Podeli

Vjekoslav Madunić

U vinogradarskom kraju kao što je Nadin uvijek se znalo u kojim kućama  je najbolje vino. Među njima oduvijek su bili po riiječima djeda Rade, bake Mare, oca Živka bili i Vinkete. “Nije nam uzalud u prezimenu vino”priča mi Vedran pred početak radionice u Češkom domu gdje smo predstavili osam njegovih vina.

Vinarija smještena u Nadinu sa vinogradima najvećim dijelom u nadinskom blatu ali i u predjelu Zidine kod crkve (tu imaju plavinu i debit) ima oko 11 000 trsova od čega je najbrojniji grenaš crni sa 8300 loza, 1600 je debita, 1100 plavine- u svome vlasništvu. Grožđe za preostale bijele dalmatinske sorte pošip, maraštinu i vugavu u podjednakim količinama oko 400 litara vina, kupuju kod svojih prvih susjeda i prate rad u tim vinogradima tijekom cijele godine. Tako da pakiraju čak 11 etiketa u relativno maloj godišnjoj proizvodnji od 10 000 litara vina. To su crne sorte: Plavina, Grenaš crni, Merlot, CS, Syrah i Cuvee. Bijele sorte: Debit, Maraština, Pošip i Vugava. Imaju i Rose Mara (hommage baki koja je umješno držala “četiri kantuna kuće”), napravljen od grenache noir-a ili grenaša crnog spomenutog ranije u tekstu. Količinski Vinkete su čak manja butik vinarija ali po potražnji i prodaji prešli su mnogo veće vinarije. Ambicija kod Vinkete brodostrojarskog tehničara po struci ne nedostaje. Sredinom ljeta otvorit će restoran u neposrednoj blizini svoje lijepe kušaonice u zatvorenom i na terasi. Ništa ondje, bio sam prije godinu dana, nije megalomanski. Sve je uređeno sa puno ukusa pa sam siguran da će i restoran pratiti postojeći izgled i fukcionalnost. Završetkom restorana i jesenske berbe kreću u obnovu i proširenja vinograda. Tako će zasaditi tri bijele sorte za koje sada kupuju grožđe i dodati grk-a. Tako će u Nadinu nakon Škaulja i Tomislava Glavića i treći vinar ovoga kraja imati tu egzotičnu lumbardsku sortu. Time će vinarija kompletirati sve najznačajnije dalmatinske bijele sorte. Ako bude imao ambicija predlažem Vedranu još i zlataricu koja je rijetka a nekada je rasla u mnogim dijelovima Dalmacije i trebljan…. Nakon svih nadopuna ova vinarija će doći bar na duplu količinu a u plasmanu su već sada uspješni u više restorana zadarske, šibenske i splitske županije. O vinima enološki brine poznata zadarska enologinja Marina Pavlović a siguran sam da i Vedran iz berbe u berbu otkriva više tajni vlastitih vina. Njihova crna vina postižu MPC od 20 eura a ni bijela nisu puno nižih cijena. Jednostavno Vedran, supruga Anita, sinovi Noa i Rio te ostatak starijih u obitelji “drže za jedan šćap” kako kažu u tim krajevima a onda je samo nebo granica…

Foto: Marko Čolić

U radionici smo probali osam vina redom: Maraština 2023, Debit 2023, Pošip 2023, Vugava 2023. Rose grenaš Mara 2023, Grenaš crni 2023, Grenaš crni 2022 i Merlot 2023. Važno je napomenuti da osim Grenaša iz 22, sva ostala vina još nisu na tržištu i za ovu priliku su punjena iz bačve i nisu bila filtrirana. Upravo ta nefiltracija nam je omogućila dairišemo i okusimo ono najbolje od spomenutih sorti. Vinketa nas je izvijestio da će redom kretati u distribuciju od kraja lipnja a grenaš negdje na kraju ljeta. Neću spominjati karakteristike svih , jer bi to odnijelo puno prostora, već dva bijela i dva crna.

Foto: Marko Čolić

Započinjem sortom koja je rsprostranjenija u šibenskom kraju i skradinskom vinogorju debitom. Ta sorta je često podcijenjena najčešće zbog svog nježnog tijela a velikim dijelom je došla na loš glas u masovnim pakovanjima šibenskoga vinoploda proteklih desetljeća. Međutim to može biti lijepo, pitko vino kao što smo mi zaključili nakon kušanja. Vinkete imaju nezanemarivih 1600 panja. Debit  2023. sa 12.5% alkohola i 4.6 g/L kiseline je zelenkasto žute boje, dobro strukturiran, nema gorčine na završetku, bistro unatoč nefiltriranju. nježnih mirisa bijeloga cvijeća…Puna su ga usta a bilo je nešto više od dva mjeseca u drvu, francuski hrast. Saznali smo da u vinariji rade čak tri verzije ovoga vina. Ovo brano kasnije dobilo je na voćnosti a drvo se neznatno osjeti. Lugarić je konstatirao da ovakva vina cijene mnogi restorateri što je vinar potvrdio iz vlastitog iskustva a nema ga puno na tržištu. Predloženo jelo uz ovaj debit su frutti di mare a maloprodajna cijena je 12.5 eura.

Foto: Marko Čolić

Pošip 2023  sa 13% alkohola i 5.4 g/L je prilično gusto vino. Žućkasto zelenkaste boje, lijepe bistrine, intezivnih mirisa na tropsko voće a kad odstoji dobit će karakteristični miris medit.bilja, makije….U ustima vino je pitko, ima mineralnosti koju mu daje pjeskovito tlo u dijelu nadinskog blata. U ovom trenutku je fin, pitak ali se mora još posložiti da dobije sve karakteristike sorte. Moglo bi se reći da je već sada elegantan, nježnog tijela i izražene kiseline. Sommelier predlaže više vrsta bijele ribe sa žara (škarpina, zubatac, brancin) uz prilog bejbi mrkvica i tikvice u maslinovom ulju. Od kontinentalnih jela kravlja skuta sa cvijetom soli i maslinovim uljem. Ova sorta je introducirana u nadinski kraj prije jednoga desetljeća a sada je imaju i mnogi drugi vinari širega zadarskog vinskog areala.

Foto: Marko Čolić

Grenache noir  2022  16.1% alkohola i  5.1g/L kiseline je lijepe rubin crvene boje , jakog alkohola koji je dobro integriran kao i tanini. Osjeti se intenzivan miris šumskog voća, kupina, jagoda…U ustima vino je slasno, voćno, sa dobrom strukturom visoki alkohol nije posebno izražen. Gastronomska preporuka: punjeni lungić sa suhim šljivama i tamni umak uz rezance. Pečena teletina pod pekom ili u rerni, pašticada sa njokima. Vino koje je uz sva prethodna korektna, dobra i poželjna kod mene ostavilo najjači dojam.

Merlot  2023  14% alkohola i 5.6 g/L kiseline je vino rubin crvene boje, gusto, intenzivnog voćnog karaktera (malina, šljiva, kupina, drvo, duhan, ukuhani kompot ili pekmez od šljiva). Grožđe je brano krajem rujna fermentiralo je na otvorenom u velikoj kaci pri temperaturi od 28 stupnjeva. Nakon tjedan dana fermentacija je prestala i postojala je bojazan da će ostati slatko. Međutim uz trud enologinje refermentiralo je oko Božića i danas imamo lijepo strukturirano vino. Također osjetni alkohol ne smeta i ovo vino ide na tržište za tri mjeseca. I za ovo i druga crna vina šteta je da izlaze nakon godinu dana odnosno bilo bi dobro sačuvati dio asortimana još godinu, dvije bar…Također se to odnosi i naq lijepa bijela vina.

Foto: Marko Čolić

Na kraju bih rekao da je vinar koji je zapravo profesionalno na tržište izišao 2024. kada je preuzeo OPG od svoga oca u kratkom vremenu postigao vrlo dobre  rezultate i odlično se pozicionirao na tržištu. Međutim sada više nema stajanja vinarski je “bicikl uzjahan” i mora se vrtiti pedale…U punoj vjerti sam da će Vinketa sa svojima već do kraja desetljeća biti među prvih pet vinara cijeloga zadarskog vinskog područja. A vjerujte mi konkurencija samo u Nadinu je ogromna.

Završno još saznali smo od Vinkete, inače tajnika Udruge vinara zadarske županije (njih 34) da pripremaju posebnu flašu i markicu sa natpisom Zadarska Maraština. Krenuli su sa niskom ljestvicom bodova ali ona za 2-3 godine može značajno porasti i brendirati ovo lijepo dalmatinsko vino. Želim im sve najbolje u toj novoj vinarskoj priči…