четвртак, јул 25, 2024

Umro najstariji srpski biznismen u Južnoj Australiji

Slične objave

Podeli

ADELAIDE, 4 jun 2024. „Pater familias“ najpoznatije srpske poslovne porodice i začetnik jedne od najmoćnijih porodičnih firmi u Adelaideu JURKOVIĆ Group, Damjan Daco Jurković, preminuo je danas u 98. godini života.

Njegova kompanija počela je s radom prije 60 godina kao mala porodična firma koja se bavila rušenjem dotrajalih objekata, da bi danas bila vodeća kompanija u Južnoj Australiji, čiji biznis se proširio na druge djelatnosti, ukjučujući iznajmljivanje prostorija prilikom selidbe, izgradnjom domova za starije osobe i pružanjem usluga istima, prevozne usluge, pa do poljoprivredne djelatnosti.

Daco Jurković, decenijama je rukovodio kompanijom koja je ostvarivala sjajne poslovne rezultate, zapošljavajući pri tome veliki broj naših zemljaka, koji zbog nepoznavanja engleskog jezika u Jurkovićevoj kompaniji, nalaze svoje radno mjesto od kojih je nemali broj njih  tu dočekao i penziju.

Upravni odbor kompanije osim Damjana, sačinjavao je i ostale članove njegove brojne familije koji su svi radili na raznim mjestima u kompaniji, da bi vremenom njegov sin Petar, s istančanim osjećajem za biznis, od familijarne poslovne firme s pedesetak zaposlenih, danas vlasnik jedne od najvećih kompaniji u Južnoj Australiji, spajajući sedam firmi u JURKOVIĆ Group., čiji se godišnji bruto proizvod broji u stotinama miliona dolara i koji zapošljava nekoliko hiljada ljudi.

Damjan Jurković, rođen u Lici, a u Australiju je došao odmah po završetku Drugog svjetskog rata. Osim poslovnih uspjeha bio je aktivan član mnogih organizacija naših ljudi a posebno je pomagao rad fudbalskog kluba Beograd i folklorne sekcije pri srpskim klubovima.

Radio je do prije dvije godine, kada ga je bolest odvojila od svakodnevnice. Posljednji ispraćaj najpoznatijeg srpskog biznismena u Južnoj Australiji, biće u četvrtak 6. juna.

V. V.

1 KOMENTAR

Comments are closed.