среда, октобар 2, 2024

Anna Oreg podnela inicijativu o uvođenju GPS praćenja za počinioce nasilja u porodici

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. mart 2024 – Narodna poslanica i potpredsednica Pokreta slobodnih građana Anna Oreg podnela je Predlog za dopunu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici kojim se predviđa da se licima kojima je policija već izrekla zabranu prilaska žrtvi nasilja, automatski dodeli elektronska GPS narukvica koja informiše MUP, kao i žrtvu nasilja, o tome da se nasilnik približio potencijalnoj žrtvi bliže od određenog mesta koje je naznačeno u rešenju.

“U Srbiji nažalost svedočimo o stalnom rastu porodičnog nasilja koje se završava fatalno po žene, žrtve nasilja. Ove godine su se već dogodila tri ubistva koja su proistekla iz partnerskih odnosa, a prošle godine ih je bilo čak 28. Treba istaći da nasilnici nisu uvek samo partneri, nekada su to drugi članovi porodice, tako da je taj broj verovatno i veći.” rekla je Anna Oreg, navodi se u saopštenju za medije.

Oreg dodaje da su mnogi počinioci ovakvih zločina, upravo one osobe koje već imaju izrečenu meru zabranu prilaska, što je poražavajući podatak, koji zahteva akciju, a slična situacija je i u drugim zemljama zapadnog Balkana.

Foto: PSG

“Upravo su nas ovi podaci podstakli da kroz regionalnu saradnju podnesemo ovu inicijativu koja se tiče dopune i izmene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici u svim zemljama zapadnog Balkana. Pored Srbije danas su ovu inicijativu pokrenute i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Elektronsko praćenje nasilnika sa izrečenom merom prilaska žrtvi, pokazao se kao izuzetno efikasan u mnogim zemljmama EU, Francuskoj i Španiji, na primer i ne vidim ni jedan razlog zašto Srbija i zemlje regiona ne bi uradili nešto konkretno kada je u pitanju bezbednost naših žena” orazložila je svoju inicijativu je Oreg.

Anna Oreg je za kraj istakla kako ovo nije politička tema, posebno se obrativši onima koji se smatraju legitimnom većinom u Skupštini Srbije, da ovaj zakon stave na dnevni red, zato što bi sigurnost žena, potencijalnih žrtava nasilja, morala da bude iznad svake politike: “Pozivam kolege da što pre zavrišmo konstitutivnu sednicu, kako bi mogli da radimo svoj posao a to je da se borimo za interes građana koji su nas birali. Suviše je važnih tema zapostavljeno – u konkretnom slučaju radi se o pitanjima života i smrti.”

“Takođe apelujem na RTS i na ostale medije sa nacionalnom pokrivenošću da posvete pažnju ovoj inicijativi i time podstaknu interes građana za ovu važnu  regionalnu inicijativu, te da na taj način pokažu da su im profesija, zanat i javni interes važniji od bilo kakve političke opredeljenosti.” zaključila je Oreg u saopštenju.

D. B.