петак, октобар 4, 2024

Bilčik ipak glasao za Rezoluciju o izborima u Srbiji

Slične objave

Podeli

STRAZBUR/BEOGRAD, 8. februara 2024. (Beta) – Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik danas je na sednici u Strazburu glasao za usvajanje Rezolucije o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora, pokazuje evidencija objavljena na sajtu zakonodavnog tela EU.

Ranije danas, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, koji je sa predstavnicima koalicije “Srbija protiv nasilja” prisustvovao glasanju o Rezoluciji, napisao je na društvenoj mreži Iks da je Bilčik među 53 evroposlanika koji su glasali protiv usvajanja tog dokumenta.

Prema evidenciji glasanja objavljenoj na sajtu EP, Bilčik je glasao za Rezoluciju, kao i gotovo svi prisutni poslanici Evropske narodne partije (EPP), čija je Srpska napredna stranka (SNS) pridruženi član.

Za usvajanje Rezolucije glasao je 461 poslanik, protiv su bila 53, a uzdržana 43. Među onima koji su bili protiv samo je jedan poslanik EPP. Donošenje rezolucije inicirale su socijaldemokrate, zeleni i liberali.

Po usvajanju Rezolucije, Bilčik je izjavio da je konačan tekst Rezolucije postignut kompromisom kojim je on zadovoljan, i naveo da su sada “srpske institucije na potezu”.