петак, октобар 18, 2024

Vučić: Primenićemo sve preporuke ODIHR i OEBS, pozvali smo ih da prate i lokalne izbore

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. februara 2024. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija prihvatiti sve preporuke organizacija ODIHR i OEBS vezano za nedavno održane izbore i pozvao njihove predstavnike da prisustvuju lokalnim izborima koji će biti održani na proleće ove godine.

“To nije naša obaveza, ali smo i to uradili da bi pokazali da ništa ne krijemo, zato što mi mislimo da imamo toliko čvrst i toliko jasan legitimitet za svakoga ko želi da pošteno posmatra stanje u našoj zemlji, da nemamo čega da se plašimo”, rekao je Vučić u Predsedništvu, nakon sastanka sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom.

On je naveo da je prihvatanje preporuka tih organizacija podrazumevajuća stvar za Srbiju i ponovio svoj stav da su 17. decembra održani “veoma fer i veoma pošteni izbori”.

Ocenio je da je važno da se poštuju pravila i međunarodno-pravne norme, ali i da je važno da se “smanji mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja”.

“Srbija se nikome ne meša u unutrašnje poslove. Na žalost, mi smo u poslednje vreme postali predmet mešanja mnogih sila i očigledno je da zbog nekih geopolitičkih interesa mnoge zemlje misle da imaju pravo na brutalno mešanje u naše unutrašnje stvari”, kazao je Vučić.

Pistorijus: Ohrabruje Vučićeva izjava da će biti ukinute sve manjkavosti u izbornom procesu

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas u Beogradu, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da ga ohrabruje Vučićeva izjava da će biti ukinute sve manjkavosti u izbornom procesu i prihvaćene sve preporuke misija OEBS i ODIHR u vezi sa tim.

“U našem zajedničkom interesu je da na zapadnom Balkanu vladaju mir i prosperitet. Srbija je važan ekonomski činilac na Balkanu i važan partner Nemačke. Kao najvećoj ekonomiji u regionu ona ima i odgovornost za stabilnost. Pored toga vidim i veliki potencijal za razvoj na zapadnom Balkanu kroz regionalne i ekonomske integracije i da je to važno za evropske integracije”, kazao je on nakon sastanka u Predsedništvu.

On je dodao da je za Nemačku važno da Srbija ne podrži secesionističke tendencije u Republici Srpskoj, naglasivši da eskalacija donosi štetu perspektivi članstva u EU.

“Zato je važna stabilnost i dobrosusedski odnosi o tome sam razgovarao sa Vučićem. Pozvao sam na dijalog i u Prištini, i mislim da se svaka mera mora donositi na adekvatan način kroz dijalog izbeđu Beograda i Priština, sa prelaznim rokovima. Tu govorim i o dinaru. Niko ne sme da zaoštrava situaciju”, rekao je on.

“Važno je da Srbija smanji jedinice koje je rasporedila na granici sa Kosovom, potrebno je da sprovede istragu o dešavanjima kraj sela Banjska prošlog septembra. Beograd i Priština moraju nastaviti dijalog sa velikom posvećenošću”, rekao je Pistorijus.

Ministar odbrane Nemačke i Vučić su danas razgovarali u Beogradu, a sastanku je prisustvovao i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici VS, kao i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.