уторак, октобар 1, 2024

Pogled iz Australije na nemire u Srbije

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 25. decembra 2023. – Svi australijski medji izvještavaju kao jednu od najvažnijih međunarodnih vijesti, događaje poslije parlamentarnih i nekih lokalnih izbora u Srbiji.

U opširnim tekstovima piše se da je populistički predsjednik Aleksandar Vučić odbio da prihvati zahtjev opozicije da ponovi izbore, iako su kako navode opozicionari iz stranke Srbija protiv nasilja  izbori pokradeni, posebno za grad Beograd. Više od 40 hiljada lažnih glasača iz Bosne i Hercegovine dovedeni su autobusima u Beograd kako bi glasali za Vučićevu SNS.

Već danima, nekoliko hiljada ljudi okuplja se pred starom skupštinom, tražeći ponavljanje izbora, a neki od lidera stranke kao Marinika Tepić štrajkuje glađu već sedam dana, a pridružile su joj se još dvije ženske osobe.

Mediji u Australiji pišu da je Međunarodna zajednica, ma ko to bio, o izborima rekla da su bili nepošteni, a navodno ih je od predsjednika država ili vlada priznao samo mađarski premijer Viktor Orban. Iz Rusije je Vučiću stigla čestitka ali nije jasno od koga, dok je američki ambassador u Srbiji Christopher Hill rekao da će njegova zemlja sarađivati s novom vladom u Beogradu.

Danas su se, navode dalje mediji, desili i prvi fizički obračuni poslije zabrane ulaska demonstrantima u Skupštinu grada, kada je Vučić izveo kordone policije, koja je upotrebila silu.

Šta će se dešavati u narednim danima teško je predvidjeti, ali Srbija ima dugu istoriju protesta po ulicama, a po svemu sudeći Vučić neće popustiti, zaključuju mediji u Australiji.

V. V.