петак, јул 19, 2024

Aleksej Navaljni pronađen u zatvoru na Arktiku

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/MOSKVA, 25. decembra 2023. (Beta) – Saradnici uhapšenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog saopštili su danas da su ga pronašli u zatvorskoj koloniji iznad Arktičkog kruga i da je dobrog zdravstvenog stanja, skoro tri nedelje nakon što su izgubili svaki kontakt sa njim.

“Pronašli smo Alekseja. On se sada nalazi u IK-3 u naselju Harp u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu (oko 1.900 kilometara severoistočno od Moskve)”, napisala je njegova portparolka Kira Jarmiš na društvenoj mreži Iks. Jarmiš je napisala da je Navaljnog ranije danas posetio njegov advokat.

Advokati su sa Navaljnim, koji je u zavtvoru od 2021. nakon što je preživeo pokušaj trovanja, poslednji put bili u kontaktu 6. decembra. Njegov nestanak, koji je usledio samo nekoliko dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio da će se kandidovati za reizbor u martu 2024, izazvao je zabrinutost za njegovo dobro i bezbednost.

On je u avgustu osuđen na 19 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke zajednice, finansiranje ekstremističkih aktivnosti i brojne druge zločine.