среда, октобар 2, 2024

Kurti: Kosovo treba što pre da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 15. decembra 2023. (Beta) – Tačno godinu dana od predaje zahteva za učlanjenje Kosova u Evropsku uniju (EU), kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da Kosovo treba što pre da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Ocenjujući otvaranje pregovora za članstvo Ukrajine i Moldavije u EU istorijskim, Kurti je rekao da je učlanjenje zemalja zapadnog Balkana put da se obezbedi mir na kontinentu.

“Kao jednoj od najdemokratskijih i pro-EU država u regionu, Kosovu treba bez odlaganja dati status kandidata”, napisao je Kurti na platformi X. On je Češkoj, zemlji koja je tada predsedavala EU, 15. decembra 2022. godine podneo zahtev Kosova za članstvo u EU.

Kurti američkim zvaničnicima: Ova godina je bila izazovna u bezbednosnom aspektu

Premijer Aljbin Kurti ocenio je danas da je ova godina, pored razvoja i napretka, bila i izazovna, posebno u bezbednosnom smislu zbog agresivnog ponašanja Srbije prema Kosovu.

Kako je saopšteno iz vlade Kosova tokom sastanka sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijem i direktorkom za poslove srednje i južne Evrope u američkom Stejt departmentu Kolen Hajland se razgovaralo o bilateralnim odnosima i ovogodišnjim događajima, od kojih su kao jedan od njih pomenuli i proces konverzije registarskih tablica u RKS.

Kurti je 2023. godinu opisao kao izazovnu, posebno za bezbednost.

“Ova godina je, pored razvoja i napretka, bila i izazovna, posebno u bezbednosnom smislu zbog agresivnog ponašanja Srbije prema Kosovu i njegovim kriminalnim strukturama, koju su pratile tenzije, napadi na pripadnike Kfora, lokalne institucije i novinare u četiri opštine na severu, kidnapovanje trojice kosovskih policajaca na našoj teritoriji i teroristički napad paravojnih snaga 24. septembra u Banjskoj, gde je ubijen policijski narednik, sada heroj Kosova Afrim Bunjaku”, navodi se u saopštenju.

Kurti se danas susreo i sa ambasadorom Francuske na Kosovu Olivije Geroom i predstavnikom Norveške za Zapadni Balkan, Hokonom Blankenborgom.

Sa francuskim ambasadorom je razgovarao o mogućim inicijativama i saradnji u oblasti obrazovanja i informacionih tehnologija zasnovanim na iskustvima francuske države, kao i o mogućnostima koje nudi Kosovo i planovima koje vlada sprovodi u sektoru energetike, odnosno u oblasti obnovljivih izvora energije.

Tokom sastanka sa predstavnikom Norveške za Zapadni Balkan, Hokonom Blankenborgom, kako je saopšteno rekao da je posle terorističkog i paravojnog napada, 24 septembra, “čiji je pokrovitelj Srbija”, važno povećati bezbednost na granici sa Srbijom.

Takođe je istakao važnost sporazuma u Briselu i Aneksa u Ohridu i potrebu da budu potpisani, prihvaćeni, poštovani i sprovedeni u celini od strane Srbije.

“Posebno nakon nedavne otvorene izjave Srbije da neće priznati teritorijalni integritet Republike Kosovo, što za nas predstavlja otvorenu pretnju”, rekao je Kurti.